• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Stagnatie is een kans

Geen inkomsten, ziek, scheiden, geen werk. Allemaal maken we wel een moment mee dat het leven voor je uit elkaar valt. En als je het nu niet mee maakt, dan ga je het meemaken met oud worden. Het leven neemt soms gewoon af. Dat hoort bij het leven en is misschien wel precies zo bedoeld.

Of je het nu leuk vindt of niet, vroeg of laat maak je mee dat het niet loopt zoals je wilt. Soms tijdelijk en soms permanent. Het stagneert. Meer bereiken, groeien, bouwen zit er dan even niet in. Je kunt dan behoorlijk in de put zitten. Want we zijn zo gewend ons te richten op meer. We proberen verval en teruggang dan ook zo lang mogelijk tegen te houden door er jong uit te zien, fit te blijven en druk je zijn met van alles en nog wat.

Je kunt het ook anders zien. Stagnatie, verval en tegenslagen bieden kansen. Want als het perspectief naar meer wegvalt komt bewustwording in de plaats. Je wordt gedwongen na te denken wat belangrijk voor je is. Echt belangrijk. Je gaat opnieuw naar de waarde van de dingen kijken en vaak kun je weer genieten van situaties die daarvoor vanzelfsprekend waren. Stagnatie is een kans om alles weer op een rijtje te zetten en opnieuw richting te geven aan hoe verder.

Dat zaken af en toe stagneren is een feit. Niets is blijvend. Elke vorm, hoe mooi ook, valt op een gegeven moment uiteen. Dit hoort gewoon bij het leven. Ons leven is een voortdurende stroom van verandering. Het enige wat je kunt doen is meebewegen en acteren binnen de mogelijkheden die je hebt. Stagnatie wil zeggen dat de oude manier niet meer werkt. Het is een roep om verandering. Het is een kans om weer even helder te worden waar je zo druk mee bent of je nu echt de kwaliteit leeft die je zo graag wilt. Tegenslag brengt je terug bij de essentie. Hierdoor kun je weer keuzes maken waar het je echt om gaat. Het is een uitnodiging tot innerlijke groei.

Zie je na stagnatie of tegenslag alleen maar afname van de kwaliteit van je leven? Dan heb je het signaal gemist. Je kwaliteit van leven heeft niets met vorm en uiterlijke zaken te maken. Het is niet het doel wat je najaagt wat telt. De ervaring en beleving bepalen de kwaliteit van je leven. Het werkelijke doel van je leven is niet het bereiken van materiële of externe zaken. Doelen najagen en verwachten dat je dan bereikt wat je wilt, is als hollen naar een wortel aan een stok die voor je neus hangt. Je creëert je eigen self fulfilling prophecy. Je blijft najagen in de hoop dat het komt. Helaas mensen, het komt nooit! Je kunt alleen bereiken wat je in het huidige moment in de kern al bezit.

Als iets niet loopt zoals ik wil dan kan ik harder gaan werken en duwen en trekken. Ik weet nu dat het een oproep tot verandering is. Een wakker-schud momentje. Hoe klein ook. In elke stagnatie zit een persoonlijk inzicht. Het houdt mij scherp en afgestemd op wat ik werkelijk wil. Ik word steeds weer terug geroepen om te kijken naar de kern van wie ik ben en waarin ik kan en wil bijdragen. Door alert te zijn hoe de stroom beweegt kan ik voortdurend groeien en een positieve beweging creëren. Dit lukt omdat mijn innerlijke doel centraal staat. En ik daarop mijn uiterlijke doel afstem. Nu ik zo kijk naar tegenslag en mijn les eruit leer dan klopt alles wat ik meemaak. En is elke stagnatie een kans voor zowel persoonlijk als zakelijke groei.

Blogs

ZZP Agenda

juni
25
juni
26
Terug naar overzicht
Madelon Dik

Madelon Dik

Madelon Dik is groeicoach en spreker. Met haar bedrijf Groei helpt Madelon je meer resultaat te behalen met een strategie die bij je past. Haar motto: In het midden van de trampoline spring je het makkelijkst, het lekkerst en het hoogst.

In 2012 kwam haar boek Groei doe-het-zelf uit. Daarin ontdek je als zzp'er in zeven stappen wat je echt wilt en wat je talent is. En hoe je dit vertaalt naar je bedrijf en een strategie waarmee je maximaal winst behaalt.

Volg haar op Twitter: @madelondik en bekijk haar website: www.madelondik.nl