• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Weer de weg op als zzp'er? Ga dit even na voordat je de motor start

De coronamaatregelen worden versoepeld, het einde van de ‘coronaperiode’ lijkt nabij. We gaan er weer vaker op uit met onze auto. Vanwege het vele thuiswerken heeft de auto vaak lang stilgestaan; dit kan nadelige gevolgen hebben. Met name de motor dient goed te worden nagekeken en de motorolie bijgevuld. Waar moet je verder nog op letten? We geven je graag enkele tips.

Motorolie voor de auto

Met name voor auto’s die veel stilgestaan hebben, is het goed om de motorolie goed te controleren. Een auto met de juiste en goede motorolie verbruikt minder brandstof en slijt minder snel. Op deze manier verleng je de levensduur van je auto aanzienlijk! De motorolie Castrol Edge 5w30 is hiervoor een absolute aanrader. Dit is een allround motorolie die optimaal presteert bij alle rijstijlen en weersomstandigheden. 

Een auto met de juiste en goede motorolie verbruikt minder brandstof en slijt minder snel.

Check onder de motorkap

Bekijk hoe het motorblok erbij ligt. Het motorblok moet mooi schoon zijn. Is het blok vet of zitten er druppels aan de buitenkant? Dan is de kans groot dat er olie lekt. Daarnaast is het verstandig om ook even goed te kijken naar de aansluiting van het koelsysteem en het koelstofreservoir.

Voor het koelsysteem geldt: als er groene aanslag op de aansluitingen zit, duidt dit op lekkage. Verder moet de vloeistof van het koelstofreservoir mooi helder zijn. Zie je olie in de vloeistof, dan is er waarschijnlijk ergens een lek. Vaak komt dit door een lekke pakking in het motorblok. Een reparatie van een pakking is meestal een dure investering.

De eerste rit

Wanneer je de motor weer voor de eerste keer start, hoort hij regelmatig en zonder onderbrekingen te draaien. Je hoort geen bijgeluiden en tikken. De auto dient stationair te lopen en het toerental hoort niet te schommelen.

Verder is het goed om te kijken naar de uitlaat. Die kun je het beste checken door je voet op de uitlaat te zetten als de auto stationair draait. Als je gesis hoort, is de uitlaat waarschijnlijk lek. De uitlaatgassen horen zo goed als kleurloos te zijn.

Vreemde geluiden?

Controleer tenslotte op eventuele slijtage. Let op tijdens het rijden in bochten, hobbels en drempels. Doordat de auto lange tijd heeft stilgestaan, is de kans op slijtage groter. Vreemde geluiden zijn tekenen van slijtage.

Blogs

Terug naar overzicht
Lequal

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken.