• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Netwerken: is dat ook iets voor jou als zzp'er?

Deze keer van mij een heel ander soort verhaal. Normaal schrijf ik over administratie en belastingen. Ik zal jullie daar nu niet mee vermoeien. In deze tijd van het jaar hebben mensen veel andere zaken aan hun hoofd met de komende feestdagen en alle bijbehorende feestjes, diners en borrels rondom Kerst en Nieuwjaar. En natuurlijk moet er ook nog veel werk worden afgerond!

In deze blog wil ik iets schrijven over netwerken. Wat zijn mijn eigen ideeën over netwerken en waarom ben ik er mee begonnen? Natuurlijk ben ik geen specialist op dit gebied. Wil je er ook zelf iets mee gaan doen? Kijk eens om je heen op bv. Facebook of LinkedIn. Er zijn genoeg mensen, die (gratis) netwerktips geven. Natuurlijk kan je ook even kijken naar het ZZP Stappenplan.

Veel mensen uit je familie, vriendenkring en mensen uit de buurt weten van het bestaan van je bedrijf af. Dat zijn mogelijk je eerste klanten. Maar hoe kom je in contact met nieuwe klanten? Hoe krijg je nieuwe opdrachten? Mond-tot-mond reclame werkt natuurlijk het beste, maar gaat dat wel snel genoeg?

Je moet een website (laten) bouwen en/of regelmatig adverteren in regionale kranten en bladen om je bedrijf meer naamsbekendheid te geven en om te zorgen dat je voor andere mensen vindbaar wordt. Maar jullie weten het allemaal: adverteren kost veel geld en het is onzeker als je de investeringen in reclame snel terug kunt verdienen.

De laatste maanden ben ik in contact gekomen met ondernemers, die hun bedrijf verder hebben uitgebreid door veel te netwerken. Natuurlijk ben ik me ook meteen gaan verdiepen in de mogelijkheden en heb een aantal ondernemersbijeenkomsten in de buurt bezocht. Heel veel dingen geleerd, leuke mensen leren kennen en nieuwe ideeën opgedaan. Iedereen bedankt voor de tips en adviezen!

Ik ben niet alleen zelf op zoek naar nieuwe contacten, maar probeer ook meteen aan mijn eigen klanten en andere mensen uit mijn netwerk te denken. Wie heeft wie nodig en aan welke informatie hebben zij behoefte? Wat kunnen mensen uit mijn netwerk voor elkaar betekenen? Kunnen mensen gaan samenwerken aan bv. een grote opdracht, die zij alleen niet kunnen doen? Dat soort vragen.

Wat is netwerken?

Netwerken is een leuke manier om met interessante andere ondernemers in contact te komen. Je kunt op een eenvoudige manier mensen ontmoeten en op de hoogte blijven van allerlei zaken, die spelen in jouw omgeving en interessant kunnen zijn voor je zelf als ondernemer, voor je eigen bedrijf en voor jouw klanten en opdrachtgevers. Vaak ken jij weer mensen, die een ander nodig heeft. Het is leuk om elkaar te kunnen helpen. Ook kan je heel eenvoudig kennis en informatie delen.

Je eigen netwerk is vaak groter dan je denkt. Je kent zelf heel veel mensen en die mensen uit jouw netwerk kennen weer andere mensen. Je kunt je netwerk eenvoudig laten groeien met de vrienden van jouw vrienden.

Wat is belangrijk bij netwerken?

Netwerken bestaat uit geven en nemen. Probeer niet meteen mensen te benaderen voor je eigen producten of diensten. Luisteren naar anderen en mogelijke oplossingen aandragen voor hun problemen geeft je een goede basis om met mensen in contact te komen en in contact te blijven. Je kunt eenvoudig informatie delen met anderen en die anderen zullen graag informatie met jou willen delen.

Online netwerken

Je kunt online netwerken via bv. Facebook en LinkedIn. Je kunt informatie en tips delen via je eigen profiel en door mee te doen in discussiegroepen. Geef een ander ook eens een compliment als die ander nuttige informatie deelt of een goede tip geeft waar mensen uit jouw netwerk iets aan hebben! Zorg er voor dat andere mensen je gaan vertrouwen en waarderen. Ook in de ZZP Kennisbank kan je nuttige informatie vinden.

Bloggen

Ik ben begin dit jaar gestart met bloggen. Ik vind het erg leuk om te doen. Ik kan artikelen schrijven over zaken uit mijn eigen vakgebied en er zijn veel mensen, die mijn informatie en tips op prijs stellen. Een flinke uitbreiding van mijn netwerk!ZZP

Zzp Noord Holland

Door een tip van Martijn Pennekamp ben ik op het idee gekomen om een groep op te richten op Facebook, speciaal voor zzp´ers in Noord Holland. We kwamen de laatste maanden te vaak in het nieuws en de berichten waren niet echt positief. Het wordt tijd, dat wij als zzp´ers meer gaan samenwerken en van elkaars producten en diensten gebruik gaan maken.

Via de groep kunnen mensen zichzelf en hun bedrijf aan elkaar voorstellen. Het is heel eenvoudig om te kijken wie er als zzp´er ook bij jou in de buurt zit en als je hem of haar kunt opnemen in je netwerk. Er zijn al een flink aantal leuke contacten met elkaar gedeeld.

Offline netwerken

Je kunt ook offline netwerken door leuke bijeenkomsten in de buurt te bezoeken en mensen te laten weten wie je bent en wat je doet met je bedrijf. Je kunt interessante mensen ontmoeten bij een congres of workshop. En natuurlijk ook op verjaardagen, bij je sportclub etc. De beste contacten met nieuwe opdrachtgevers en klanten krijg je vaak via een bekende uit jouw netwerk, die jou aanbeveelt bij anderen. Probeer er altijd gebruik van te maken en bedank die ander voor zijn of haar aanbeveling!

Tot slot

Als je zelf met mij of met mensen uit mijn netwerk in contact wilt komen maak dan even een connectie met mij via Facebook of LinkedIn. Ik wens iedereen de komende weken heel fijne feestdagen en veel netwerkplezier. Wellicht zal het jou en je bedrijf het komende jaar nieuwe contacten en nieuwe opdrachten gaan opleveren!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht