• Laatste update:
 • Plaatsingsdatum:

Neem eens een Internetvrije dag (of twee)

In de afgelopen maand is het voor mij drie keer drie dagen onmogelijk geweest om verbinding te maken met het Internet. De eerste keer was onverwacht en zeker niet gepland, hoewel ik er in mijn achterhoofd misschien wel een beetje rekening mee had gehouden dat Internetbereik ergens midden in het Atlantisch Woud in Brazilië lastig zou kunnen zijn… Maar na de eerste keer heb ik er nog twee keer bewust voor gekozen om mezelf enkele Internetvrije dagen te gunnen.

In eerste instantie leek het alsof de ondernemer in mij dat niet zou overleven. Hoe kun je als ondernemer in deze tijd zonder 'effe mail checken' en zonder de sociale media? Zonder dat gevoel te allen tijde contact te hebben met je klant, en de klant met jou?

Ik heb ontdekt dat het heel goed kan, en het gaf me zelfs inzichten die me (een gevoel van) extra tijd opleveren.

 • Na drie dagen blijken veel 'belangrijke' e-mails ineens niet zo belangrijk.

  Ik had al eerder van een collega-ondernemer geleerd om niet alle e-mails die ik ontvang direct te beantwoorden. Een dag later gaat het beantwoorden namelijk meestal een stuk sneller. Omdat je zelf het antwoord beter weet en omdat je zelf je antwoordmoment kunt uitkiezen.Na drie dagen blijken veel 'dringende' en 'belangrijke' e-mails ineens achterhaald en is het niet meer nodig ze te beantwoorden. Zonder nadelige gevolgen voor de afzender of mezelf.
 • De wereld van de sociale media draait ook zonder jouw inbreng gewoon door.

  Shocking maar waar! Na drie dagen bleek dat mijn volgers en fans mij nog niet waren vergeten. En ik kon toch redelijk eenvoudig weer deelnemen en mijn boodschappen de wereld in zenden. En de digitale sociale contacten aanhalen. Kortom, ik geloof niet dat iemand me echt online heeft gemist. Beetje ontnuchterend, maar voor mij zeker ook een opluchting! 
 • Door het ontbreken van impuls-input houden je gedachten zich bezig met wat écht belangrijk voor je is.

  E-mails en berichten in sociale media zijn belangrijke veroorzakers wat ik noem impuls-input: het komt ongevraagd binnen en je voelt je bijna gedwongen om meteen te reageren. Het leidt af van wat je eigenlijk wilt doen. Ik ging natuurlijk naar Brazilië om te genieten van de prachtige natuur, maar ook om inspiratie op te doen voor het verder laten groeien van mijn bedrijf. Aan dat laatste kwam ik pas toe op de plek die je op bovenstaande foto ziet, op mijn Internetvrije dagen.
 • Na de ontwenningsverschijnselen voel je dat een dag veel meer tijd heeft dan je altijd dacht.

  Doordat ik geen last meer had van impuls-input kon ik veel beter focussen en heel gericht aan de slag op momenten dat ik er voor koos. Ik werkte veel sneller. Er was immers niets om me af te leiden. Ik ervoer ineens weer hoe het voelt als je klaar bent met je geplande werk en nog tijd en energie over hebt. En die natuur.... tja, daar had kon ik nu uitgebreid van genieten.

Ik schrijf het hier allemaal op, en ik voel de weerstand bij jou, de lezer. Het beste is natuurlijk om het zelf te ervaren, al klinkt dat lekker cliché. Zelf heb ik het vaste voornemen om minimaal drie keer twee dagen Internetvrij te nemen.
Durf jij het aan? Neem eens een Internetvrije dag (of twee)! Of gun je jezelf dat al regelmatig? Laat me vooral weten hoe het bevalt. Dat kan dan weer via de sociale media of per e-mail ;)

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

juni
25
juni
26
Terug naar overzicht
Gesuino Poddighe

Gesuino Poddighe

Gesuino Poddighe helpt (startende) zelfstandige professionals die af willen van onnodige zorgen over geld, tijd, werk of klanten.

Je kunt hem volgen op Twitter via @gespadvies of op Facebook.

Download het gratis E-Book Ontdek de Missie van je Zaak! op de website van Gesp Ondernemersadvies. Dit artikel wordt ook gepubliceerd in Relax! het eZine voor ondernemers die geld willen verdienen zonder stress.