• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nee, ik wil geen verplicht pensioen!

Zeer geachte minister-president Rutte, ha die Mark. Via diverse media heb ik vernomen dat er plannen zijn om voor zzp’ers een verplicht pensioen te regelen. De hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken bepleitte het zelfs in het sjieke economenblad ESB. Nou ben ik zelf zzp’er en heb helemaal geen trek in zo’n verplicht pensioen. Mag ik je even uitleggen waarom niet?

Argument 1: ik heb bewust gekozen voor het ondernemerschap en koester mijn vrijheid

Loonslaven hebben een verplicht pensioen. Afhankelijk van waar ze werken, zitten ze vast aan een of ander pensioenfonds. Zo zitten ambtenaren bijvoorbeeld vast aan het ABP, en als je in de transportsector werkt, zit je automatisch bij het PF Vervoer. En dan moet je maar afwachten wat dat fonds doet. Ook al investeren ze in wapens, hebben ze graaiende topmanagers of een heel slechte beleggingsstrategie, je zit er altijd aan vast.

Nee, doe mij maar een eigen pensioen dat ik helemaal zelf mag samenstellen. Ik kan kiezen voor het risico dat ik wil lopen, uiteenlopend van banksparen tot heftig speculerend beleggen. En ik bepaal of ik het goed vind dat mijn pensioenboer mijn geld investeert in wapens of foute bedrijven in Israël. En als het mij niet bevalt, stap ik zo over naar een andere partij.

Argument 2: mijn pensioen is mijn spaarpot en daar mag niemand aankomen

Vroeger was ik altijd jaloers op het pensioenoverzicht van mijn in loondienst werkende vriendin: daar staat zwart-op-wit wat zij later per jaar zal krijgen tot ze komt te overlijden. Althans, dat dacht ik altijd. Inmiddels weet ik wel beter: pensioenen kunnen gekort worden. Of nee, laat ik het je nog sterker vertellen: dat is al vele malen gebeurd.

Mijn zelf opgebouwde zzp-pensioen daarentegen is echt mijn potje: daar mag niemand aankomen. Geen last van vakbonden, ouderenpartijen of andere betweters die mij gaan vertellen dat mijn pensioen ineens gekort gaat worden. Het is mijn spaarpot.

Argument 3: ik bepaal zelf hoeveel ik opbouw

Loonslaven zijn verplicht om een bepaald deel van hun inkomen in hun pensioen te steken. En welk deel dat is, daar hebben ze niets over te zeggen. Ik mag dat gelukkig helemaal zelf bepalen. In vette jaren spaar ik extra, in de mindere jaren wat minder. Geld steken in mijn pensioen of mijn huis aflossen? Pensioen of vakantie? Ik beslis, en niemand anders. Die keuzes horen bij het ondernemerschap. En natuurlijk horen ook de consequenties erbij: wie veel kan sparen, kan veel pensioen opbouwen. En wie minder verdient, heeft ook een kleiner pensioen. Dat is toch de deal van ondernemen? Als je dat niets vindt, zoek je toch gewoon een baan in loondienst?

Ja maar, er zijn zoveel zzp’ers die maar weinig verdienen en dat is zo zielig!

Luister eens goed Mark: ik ben een zzo’er die zelf heeft gekozen voor het ondernemerschap. Zelf je pensioen regelen hoort daarbij, net zoals de keuze of je je verzekert tegen arbeidsongeschiktheid en hoeveel vakantie je hebt. Jij was toch voor ondernemerschap? Nou dan! Stop dan met al die malle plannen die zzp’ers gaan degraderen tot loonslaven. Dat willen we nou net niet zijn.

Waar je wel eens wat aan mag gaan doen, is iets regelen voor al die zzp’ers die helemaal geen zzp’er willen zijn. Denk aan werknemers in de bouw die verplicht moeten gaan zzp’en omdat ze anders geen werk meer hebben of thuiszorgmedewerkers die voor een grijpstuiver billen moeten wassen. Voor die mensen moet je geen verplicht pensioen regelen, maar ervoor zorgen dat die schijnconstructies verdwijnen uit Nederland. Wie moet luisteren naar de baas en een loon krijgt dat de baas bepaalt, krijgt gewoon een arbeidscontract met alle condities die daarbij horen. En wie bewust kiest voor het ondernemerschap mag het lekker zelf regelen.

Als je dat nou eens voor die mensen gaat regelen, dan hoop ik namens vele zzp’ers dat wij verder niets meer van je horen. Kunnen wij gewoon lekker ondernemen. Alvast dank!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Richard Engelfriet

Richard Engelfriet

Richard Engelfriet is dagvoorzitter, spreker, columnist, trainer, coach en mediator. In zijn vrije tijd zingt hij in coverband Rizotto. Volg hem op Twitter of bezoek zijn website voor meer over Richard.