gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Merkproducten bestellen via een Chinese website? Riskant!

18 februari 2015

Er zijn inmiddels talloze Chinese internetsites die een groot aanbod aan producten aanbieden. De websites zijn zeer professioneel, met tienduizenden zakelijke aanbieders van producten, en onwaarschijnlijk lage prijzen. Daartussen zit ook een groot aanbod aan namaakproducten. Tassen van Chanel, shirts van la Coste, horloges van Rolex of Cartier, soms voor nog geen € 10,- per stuk.

Onlangs had ik een cliënt die voor zijn webshop een paar van dergelijke producten had besteld. Kennelijk was de verleiding te groot om het gemak van de bestelling en de lage prijs te negeren. Maar hij had de pech dat de producten die hij op zijn Nederlandse webshop had geplaatst, gezien werden door de merkhouder. En dan is het snel gedaan: de advocaat speurt de eigenaar van de webshop op, sommeert deze om de merkinbreuk te staken, de volledige omzet aan te tonen, en een boete van duizenden euro’s te betalen ter afkoop van een rechtszaak.

Daar is dan weinig tegen te doen. Zodra een namaakproduct de grenzen van de Europese Unie passeert, gaan de merkrechten voor de merkhouder in werking. Dat ondervond ook een Deense particulier die een namaak Rolex voor zichzelf had besteld. De douane van Denemarken nam de nep-Rolex in beslag. De particulier procedeerde erover tot aan het Hof van Justitie, maar de inbeslagname was terecht.

Voor mijn cliënt heb ik mijn best gedaan de schade zo laag mogelijk te houden. Een eventuele procedure is simpelweg kansloos. Ondernemers maar ook particulieren zouden meer gewaarschuwd moeten worden voor deze aanbieders. Want het lijkt zo aantrekkelijk om thuis vanaf je bank wat van die mooie producten te bestellen. Maar de gevolgen kunnen ingrijpend zijn.

Terug naar overzicht

Carel Erasmus

Carel Erasmus is de oprichter van OndernemersvanOranje, een netwerk- en business club voor MKB en ZZP. Daarnaast is hij advocaat bij AdvocatenvanOranje te Amsterdam. AdvocatenvanOranje is een samenwerkingsverband van zelfstandig werkende advocaten.

Tel: 020-210 90 09.

Meer blogs van Carel Erasmus

17 november 2015

Shoppen op internet: zzp’er minder beschermd dan de consument

31 augustus 2015

Het belang van een VOF-contract

21 mei 2015

Handelsagent heeft meer rechten dan hij denkt

12 december 2014

Mag je betaling in contant geld weigeren?

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord