• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Merkproducten bestellen via een Chinese website? Riskant!

Er zijn inmiddels talloze Chinese internetsites die een groot aanbod aan producten aanbieden. De websites zijn zeer professioneel, met tienduizenden zakelijke aanbieders van producten, en onwaarschijnlijk lage prijzen. Daartussen zit ook een groot aanbod aan namaakproducten. Tassen van Chanel, shirts van la Coste, horloges van Rolex of Cartier, soms voor nog geen € 10,- per stuk.

Onlangs had ik een cliënt die voor zijn webshop een paar van dergelijke producten had besteld. Kennelijk was de verleiding te groot om het gemak van de bestelling en de lage prijs te negeren. Maar hij had de pech dat de producten die hij op zijn Nederlandse webshop had geplaatst, gezien werden door de merkhouder. En dan is het snel gedaan: de advocaat speurt de eigenaar van de webshop op, sommeert deze om de merkinbreuk te staken, de volledige omzet aan te tonen, en een boete van duizenden euro’s te betalen ter afkoop van een rechtszaak.

Daar is dan weinig tegen te doen. Zodra een namaakproduct de grenzen van de Europese Unie passeert, gaan de merkrechten voor de merkhouder in werking. Dat ondervond ook een Deense particulier die een namaak Rolex voor zichzelf had besteld. De douane van Denemarken nam de nep-Rolex in beslag. De particulier procedeerde erover tot aan het Hof van Justitie, maar de inbeslagname was terecht.

Voor mijn cliënt heb ik mijn best gedaan de schade zo laag mogelijk te houden. Een eventuele procedure is simpelweg kansloos. Ondernemers maar ook particulieren zouden meer gewaarschuwd moeten worden voor deze aanbieders. Want het lijkt zo aantrekkelijk om thuis vanaf je bank wat van die mooie producten te bestellen. Maar de gevolgen kunnen ingrijpend zijn.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht