• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Leven met passie

Voor sommige mensen is hun passie duidelijk en helder. Ze zijn geboren met een aantal talenten en door die consequent en met veel doorzettingsvermogen te ontwikkelen, veranderen deze talenten in vaardigheden. Maar voor anderen is het niet zo gemakkelijk om een passie – hun passie – scherp in beeld te krijgen.

Het kan dan leuk zijn wat je doet, maar op een dieper niveau kun je veel meer belangstelling hebben voor of gepassioneerd zijn over iets heel anders dan waar je nu mee bezig bent.

Het in kaart proberen te brengen, het erkennen en vervolgens nastreven van hun doel is waarschijnlijk de belangrijkste actie die succesvolle mensen ondernemen. Ze reserveren tijd om erachter te komen wat het doel is, en wanneer ze dit in kaart hebben gebracht, dan streven ze dat doel vol enthousiasme en met passie na.

Maar hoe ontdek je dan wat het doel in je leven is, wat je werkelijke passie is? Onderstaand tref je een methode aan om jouw doel te ontdekken en jouw passie ook werkelijk te leven.

Achterhalen van het doel in je leven

Daarvoor beginnen we met drie vragen – meer zijn er niet nodig.

  1. “Wat zijn de twee eigenschappen die ik het liefst in mijn leven tot uitdrukking breng?”
    Veronderstel dat je chirurg bent, gespecialiseerd in huidtransplantaties. En dat je kiest voor de woorden liefde en plezier.
  2. “Wat zijn twee manieren waarop ik deze eigenschappen het liefst tot uitdrukking breng?”
    Als chirurg heb je dan de mogelijkheid te kiezen voor het perfectioneren van je vakmanschap, zodat je slachtoffers van brandwonden zo goed mogelijk kunt helpen. Een andere manier is door je kennis te bundelen en deze via colleges en internationale workshops over te dragen aan andere chirurgen om hen in staat te stellen van jouw opgedane kennis te profiteren.
  3. “Hoe zou de wereld eruitzien als deze perfect is – en dan zoals ik de perfecte wereld zie?”
    Iedereen zou dan gelukkig zijn met het uiterlijk dat hij of zij heeft. En wordt geaccepteerd door iedereen in zijn of haar omgeving. Ook slachtoffers van brandwonden kunnen dan een leven leiden dat bij hen past en dat aansluit bij hun wensen en verlangens.

Maar veronderstel dat je hovenier bent en dat je het fantastisch vindt om tuinen aan te leggen en te verzorgen. En dat je ook kiest voor de woorden liefde en plezier. Wat zijn dan de twee manieren waarop je die eigenschappen het liefst tot uitdrukking brengt? Je zou dan bijvoorbeeld voor je klanten een omgeving willen creëren die hen in staat stelt zich te ontspannen, nieuwe energie op te doen en weer in evenwicht te komen na een dag hard werken. Een andere manier zou kunnen zijn dat je graag een gecultiveerde omgeving wilt afstemmen op de seizoenen, zodat niet alleen je klanten, maar ook jijzelf plezier beleeft aan de levenscyclus van de natuur om je heen. Hoe de perfecte wereld er dan volgens jou uit kan zien? Een samenleving met veel kleine plekken waar mensen energie opdoen. Plekken – tuinen, plantsoenen, parken, waterpartijen – waar je voelt dat ze met liefde en oog voor harmonie zijn ontworpen. Plekken die uitnodigen om jezelf en anderen te ontdekken.

Een ander voorbeeld. Je bent coach. En als ook jij de woorden liefde en plezier kiest, wat zijn dan de twee manieren waarop je die woorden het liefst tot uitdrukking zou brengen? Je zou bijvoorbeeld mensen kunnen inspireren door boeken te schrijven of je zou – als je lef hebt – een filmscript voor een documentaire kunnen schrijven waarin je jouw coaching technieken naar voren laat komen. Naast het schrijven kun je ook workshops geven of kijken hoe je ondernemingen kunt helpen het beste uit hun menselijk kapitaal te halen. En die perfecte wereld bestaat dan uit mensen die beter in hun vel zitten, zichzelf kennen en accepteren wie ze zijn en waarom ze sommige dingen wel en andere dingen niet doen.

Samenvoegen tot één uitspraak

Zodra je op deze drie vragen een antwoord hebt gegeven, kun je ze tot één uitspraak samenvoegen. Bijvoorbeeld als je coach bent: Het doel in mijn leven is mensen te inspireren hun talenten te ontwikkelen tot vaardigheden, zodat ze deze blijvend kunnen inzetten voor zichzelf, hun familie en anderen in hun omgeving. Op deze manier wordt de wereld voor iedereen een betere plek om te leven.

Nog een vraag

Om nu te achterhalen op welke manieren je jouw passie kunt leven, stel je jezelf nog de volgende vraag: “Op een schaal van 1 tot en met 10, hoe actief en intensief leef ik nu deze passie of hoe actief ben ik met het nastreven van dit doel?” Is je antwoord minder dan een 10, dan krijg je de volgende vraag: “Wat moet ik doen om er een 10 van te maken?” De antwoorden waar je dan mee komt, zijn de acties die je moet ondernemen om een begin te maken. Een begin van elke dag voelen en beleven dat je inderdaad richting jouw doel gaat en dat je jouw passie leeft. Deze antwoorden stellen je in staat je kompas te ijken en vol vertrouwen je koers uit te zetten.

Blogs

ZZP Agenda

februari
28
Terug naar overzicht
Wouter ter Reehorst

Wouter ter Reehorst

Wouter ter Reehorst (1960) is auteur van Succesvol als zzp’er (www.boomnelissen.nl) en Film van jouw leven (www.gvmedia.nl).

Hij helpt (vaak jonge) ondernemers hun talenten te ontwikkelen en iets op te bouwen waar zij trots op kunnen zijn. In de boeken, workshops en columns deelt hij zijn ervaringen als ondernemer en informal investor.

Als bestuurslid van diverse stichtingen heeft cultureel ondernemerschap zijn belangstelling.

In zijn vrije tijd is hij actief als drummer en sportvlieger.