• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Kilometervergoeding zzp’ers, hoe zit dat precies?

Net als mensen in loondienst, heb je ook als zzp’er recht op een kilometervergoeding. Een kilometervergoeding als zzp’er is een vergoeding voor de kilometers die je voor je werk of voor een opdracht maakt. Daarbij maakt het niet uit met welk voertuig je reist. Zelfs de kilometers op je privéfiets kun je in rekening brengen. Een mooie meevaller op jaarbasis!

Hoe werkt de reiskostenvergoeding voor zzp’ers?

Er zijn twee opties voor een reiskostenvergoeding voor zzp’ers. Je kunt jezelf een (fiscaal aantrekkelijke) kilometervergoeding uitkeren of je kunt de reiskosten doorbelasten aan de opdrachtgever. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Optie 1: Jezelf een kilometervergoeding uitkeren

De eerste optie is dat je jezelf belastingvrij per kilometer € 0,23 (bedrag voor 2024) mag uitkeren als kilometervergoeding. Dit levert je een interessant voordeel op bij de belastingaangifte: over de reiskostenvergoeding betaal je tot € 0,23 per kilometer geen belasting.
Deze reiskostenvergoeding is van toepassing op woon-werk- en werk-werk-verkeer. Zo geldt de belastingvrije kilometervergoeding voor zzp’ers niet alleen voor reizen naar het kantoor van je opdrachtgever of naar een klant van de opdrachtgever. Ook voor reizen naar je co-working space, naar een netwerkborrel of naar andere zakelijke afspraken mag je deze kilometervergoeding aan jezelf uitkeren.
Wel is het belangrijk om je kilometers goed bij te houden. De Belastingdienst kan de reiskostenverantwoording nog zeven jaar later bij je opvragen.

Optie 2: Reiskostenvergoeding rekenen voor je opdrachtgever

Naast die belastingvrije kilometervergoeding (of in plaats daarvan) kun je besluiten om reiskosten door te belasten aan je opdrachtgever. In dat geval is je reiskostenvergoeding omzet. Je moet daar dan, net als over de rest van je omzet, 21% btw over afdragen.

Hoeveel kilometervergoeding je ontvangt, bepaal je in overleg met je opdrachtgever. Het is zeker zinvol om hier afspraken over te maken als je regelmatig onderweg bent voor een opdrachtgever. Denk er ook aan dat je je reistijd soms in rekening kunt brengen bij de opdrachtgever.

Schroom niet om meer dan € 0,21 per kilometer te vragen aan je opdrachtgever

Cosmas Blaauw | Oprichter SharePeople

Hoe werkt de zzp-kilometervergoeding per vervoersmiddel?

Of je nu met de trein reist, liever de auto pakt of sportief op je fiets stapt, de zzp-kilometervergoeding geldt voor elk vervoersmiddel. We zullen kort toelichten hoe dit werkt bij reizen met de auto, met een auto/fiets van de zaak, met je eigen fiets en met het openbaar vervoer.

Reizen met je privéauto

Als je met je privéauto zakelijke kilometers maakt, mag je jezelf € 0,23 per kilometer uitkeren. Die kilometervergoeding is belastingvrij. Tenminste, als je de gemaakte kilometers achteraf kunt verantwoorden op het moment dat de Belastingdienst daarom vraagt.

Ook kun je de reiskosten belasten bij de opdrachtgever. Spreek met je opdrachtgever af welk tarief je hiervoor hanteert. Een tarief van € 0,23 per kilometer is bij een auto natuurlijk niet volledig dekkend voor de daadwerkelijke kosten. De kosten voor autorijden bestaan immers uit meer dan benzinekosten.

Het is mogelijk om zowel een kilometervergoeding aan jezelf uit te keren als de reiskosten te belasten. Ook kun je voor één van beide opties kiezen.

Reizen met een auto of fiets van de zaak

Het is soms fiscaal gezien aantrekkelijk om je auto of fiets op de zaak te zetten. Dat betekent namelijk dat je alle onderhoudskosten, brandstofkosten (of elektriciteitskosten voor het opladen) mag aftrekken. Ook de premie voor de autoverzekering en wegenbelasting zijn aftrekbaar. Bovendien kun je de betaalde btw voor die kosten terugvragen.

Daar staat wel tegenover dat je een bijtelling moet betalen. Het gaat daarbij om deze percentages:

  • Bij fietsen van de zaak: 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets;
  • Bij de meeste auto’s: 22% van de cataloguswaarde;
  • Bij youngtimers van 15 jaar en ouder: 15% van de dagwaarde.

Op de site van de Belastingdienst lees je meer over de bijtelling voor auto’s.

Als je de auto of fiets op naam van de zaak zet, kun je niet ook nog belastingvrij reiskosten aan jezelf uitkeren. Uiteraard kun je wel alsnog reiskosten doorbelasten aan de opdrachtgever. Dat is dan een onderdeel van je omzet, waarover je ook btw betaalt.

Reizen met het openbaar vervoer

Voor kosten die je maakt door te reizen met het openbaar vervoer of per taxi kun je geen kilometervergoeding van € 0,23 uitkeren aan jezelf. Wel zijn deze reiskosten zakelijke kosten. Oftewel: je mag de kosten aftrekken en de btw erover terugvragen. Bewaar je bon goed, zodat je de kosten kunt verantwoorden aan de Belastingdienst.

Reizen met je privéfiets

Ook de kilometers die je maakt op je privéfiets zijn aftrekbaar voor de belasting. Hiervoor mag je jezelf € 0,23 per kilometer belastingvrij uitkeren als reiskostenvergoeding voor zzp’ers. Houd hiervoor wel in een Excel-sheet goed bij hoeveel kilometers je maakt.

Als het om een privéfiets gaat, mag je de afschrijfkosten en reparaties of onderhoud voor je fiets niet aftrekken. Dit zijn privékosten. Wanneer je je fiets grotendeels voor zakelijke doelen gebruikt, is het verplicht (en vaak ook voordeliger) om de fiets op naam van je bedrijf te zetten.

Wat is de hoogte van de kilometervergoeding voor zzp’ers?

De voorgeschreven kilometervergoeding bedraagt € 0,23 per kilometer. Dat is ook het bedrag dat je belastingvrij mag laten uitkeren (los van of je iets in rekening brengt bij je opdrachtgever of niet). Nu is die € 0,23 niet altijd dekkend voor de daadwerkelijke reiskosten. Zeker als je met het openbaar vervoer reist, kun je een stuk duurder uit zijn.

Daarom kun je er ook voor kiezen om een hoger bedrag te rekenen aan je opdrachtgever. 

De kilometervergoeding die zzp’ers aan hun opdrachtgever vragen, is gemiddeld € 0,20 tot € 0,30 per kilometer. Maak over het exacte tarief samen met de opdrachtgever afspraken. 

Als je een kilometervergoeding aan de opdrachtgever doorberekent, reken je daarover 21% btw. Dat geldt als omzetbelasting, die je afdraagt bij de kwartaalaangifte (net als de andere btw over je inkomsten).

Reis veilig als zzp’er, regel iets voor je arbeidsongeschiktheid

Kilometers maken heeft, naast de kosten, nog een keerzijde: er is kans dat er iets gebeurt onderweg. Het is goed om daar voor de zekerheid wat voor te regelen. Als je dan een tijdje uit de running bent, krijg je toch een inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Dát is waar SharePeople bij helpt.

Regel jouw vangnet bij arbeidsongeschiktheid op een eerlijke en solidaire manier. Tegen veel lagere kosten dan bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hoe dat kan? Lees hoe SharePeople werkt en regel ’t in 3 minuten. Je ontvangt nu de eerste maand deelname gratis én 25 euro korting op de inschrijfkosten als bezoeker van ikwordzzper.nl.

Terug naar overzicht
Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw is oprichter van SharePeople en een sociaal ondernemer pur sang. Zijn missie is om verzekeren weer 100% transparant, eerlijk, solidair en vooral betaalbaar te maken.

Cosmas is altijd op zoek naar hoe het anders (en socialer) kan, niet door het aan de overheid over te laten, maar door middel van ondernemerschap. Dat deed hij eerder in ontwikkelingssamenwerking en de zorg en nu dus ook in de manier waarop (zelfstandig) ondernemers risicodelen.