• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Kan een zzp'er zich beroepen op consumentenbescherming?

Onlangs boog het Hof Amsterdam zich over deze vraag. Wat was het geval? Een verhuurder van reclamezuilen heeft telefonisch potentiële klanten benaderd, met als doel een verkoper op afspraak te laten langskomen.

Onlangs boog het Hof Amsterdam zich over deze vraag. Wat was het geval? Een verhuurder van reclamezuilen heeft telefonisch potentiële klanten benaderd, met als doel een verkoper op afspraak te laten langskomen. Zo ook bij een zzp'er die bruidskleding verkoopt. In het gesprek met de verkoper laat de zzp'er zich overtuigen, en tekent een overeenkomst voor vijf jaar reclameruimte in het Slotervaart Ziekenhuis voor € 600,- ex BTW per kwartaal. Twee maanden later wordt de proefdruk naar de zzp'er gestuurd, die daarmee akkoord gaat.

De reclame-uitingen worden geplaatst, en de verhuurder stuurt de eerste facturen. Die blijven onbetaald. De verhuurder stapt naar de rechter en vordert maar liefst € 13.900,-, zijnde alle facturen voor de komende vijf jaar.

De kantonrechter is van oordeel dat de zzp'er als kleine zelfstandige zonder personeel hier een met een consument vergelijkbare positie heeft ingenomen. Daarom kan de zzp'er op grond van de Colportagewet, die consumenten beschermt tegen al te snel gesloten overeenkomsten, de overeenkomst weer ontbinden.

Maar het Hof vindt van niet en fluit de kantonrechter terug. De Colportagewet is uitsluitend van toepassing op particulieren, dus niet op kleine ondernemers.

Dus helaas, zzp'ers en kleine ondernemers, u kunt zich in dergelijke gevallen niet als consument beschermd wanen. U bent ondernemer en doet als zodanig met alle ondernemersregels mee

Ik heb de zzp'er in bruidsmode opgezocht om een reactie te vragen. Maar volgens de Kamer van Koophandel is hij inmiddels uitgeschreven uit het handelsregister… ik vermoed dat deze uitspraak hem de das omdeed.

Carel Erasmus
Advocaat bij Kool Bloch Gavami Advocaten
i.s.m. JuristenvanOranje
www.kbgadvocaten.nl
Tel: 020-398-01 50
email: info@juristenvanoranje.nl

Meer blogs van Carel Erasmus:

Hoe bescherm je jouw idee als zzp'er?
Hoe bescherm ik mijn domeinnaam als zzp'er?

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht