• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Jacobse en Van Es in ZZP-land

Soms gebeuren er dingen waarvan ik niet weet hoe daarop te reageren. Bij mij slaat er dan een enorme twijfel toe of ik me oprecht boos moet maken of dat ik juist van pure jolijt mijn knieën moet gaan bewerken. Vandaag had ik weer zo’n momentje.

Soms gebeuren er dingen waarvan ik niet weet hoe daarop te reageren. Bij mij slaat er dan een enorme twijfel toe of ik me oprecht boos moet maken of dat ik juist van pure jolijt mijn knieën moet gaan bewerken. Vandaag had ik weer zo’n momentje.
 
De Stichting ZZP-Nederland gaat voor eigen rechter spelen doordat ze een alternatieve VAR-verklaring gaan uitgeven. De aanvoerder van die club, Johan Marrink, zegt zich zo te ergeren aan de overheid dat hij het beter acht met een zelfverzonnen verklaring te komen.
 
Ik citeer: “We hebben lang genoeg overlegd, maar dat schiet niets op, dus hebben we zelf maar een oplossing bedacht,” zegt Johan Marrink van ZZP Nederland. “We zijn het een beetje beu om het getreuzel van de overheid af te wachten. We hebben veel en vaak overlegd met ministeries die vervolgens zonder enige berichtgeving gewoon hun eigen plan trekken. Daarom hebben we zelf maar een ZZP Vrijwaringsverklaring gemaakt waardoor ZZP’ers weer aan de slag kunnen.
De ZZP Vrijwaringsverklaring bestaat uit een juridisch document waarin de zelfstandige de opdrachtgever vrijwaart voor te betalen loonbelasting en eventuele sociale premies. Daarmee loopt de opdrachtgever geen risico meer. De ZZP’ers wel, maar bij de huidige VAR van de Belastingdienst had de ZZP’er ook al geen enkele zekerheid”.
 
Je zou hier natuurlijk een heel doorwrochten politiek commentaar op kunnen geven door bijvoorbeeld te schrijven dat het maar goed is dat ministeries hun eigen plan trekken, tenslotte is dat de basis van een democratische samenleving waarin de verantwoordelijke minister door vrije verkiezingen het voor het zeggen krijgt. Daarbij wordt die minister ook nog eens gecontroleerd door de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer.
 
Ook is het mogelijk hier een diepgaand juridisch verhaal van te maken waarin uitgelegd wordt dat wat meneer Marrink doet helemaal niet kan. Tenslotte is onze arbeidswetgeving gebaseerd op dwingend recht, welke nooit omzeild kan worden door een zelfbedachte verklaring.
 
Een waarschuwend verhaal richting de ZZP-er is hier ook goed van te maken, tenslotte geeft de Stichting zelf al aan dat die met de pseudo verklaring een aanzienlijk risico loopt.
 
Maar dat ga ik niet doen. Want dan zou ik het verhaal serieus nemen. Bij mij heeft het artikel van de Stichting behoorlijk op mijn lachspieren gewerkt. Ik hoop dat er nog veel meer van dit soort persberichten de wereld in worden geslingerd. Met een beetje fantasie zie je tussen de regels door de heren Jacobse en Van Es. Kent u die slogan nog? Juist, dat bedoel ik.
 
Luuk Blom

Luuk Blom is oud 2e Kamerlid van de PVDA.
Sinds september 2011 is hij werkzaam bij Uniforce Group.

Lees hier een brief van de belastingdienst waarin staat dat het uniforce concept de opdrachtgever wel vrijwaart passende binnen de wetgeving.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Luuk Blom

Luuk Blom

Luuk Blom is oud 2e Kamerlid van de PVDA. Sinds september 2011 is hij werkzaam bij Uniforce Group.

Lees hieronder meer blogs van Luuk: