gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Inkopen? Geef je budget prijs!

3 juni 2013

Iedere professional heeft er mee te maken: inkopen. Soms gaat het om een kleine order voor drukwerk, de volgende keer moet je een consultant inhuren voor een interimklus of misschien ben je wel op zoek naar een hogesnelheidstrein die tegen sneeuw kan. Hoe pak je dat dan aan? Je gaat verschillende offertes opvragen en kiest dan de goedkoopste. Toch? Ondernemer Richard Engelfriet adviseert je om het op een hele andere manier te doen: vertel wat jouw budget is en laat je verrassen door het aanbod dat je daarvoor krijgt!

Klassiek inkopen: offertes aanvragen

Laten we bij het begin beginnen. Je bent op zoek naar de beste drukker/consultant/hogesnelheidstrein voor de beste prijs. Wat doe je? Je vraagt in jouw netwerk na of er mensen zijn die goede leveranciers kennen. Je googelt eens wat rond. Dan selecteer je een paar leveranciers die in jouw ogen geschikt kunnen zijn en beschrijft zo uitgebreid en specifiek mogelijk aan welke voorwaarden jouw drukwerk/interimklus/hogesnelheidstrein allemaal moeten voldoen. Tenslotte vraag je die leveranciers om zo snel mogelijk een offerte te schrijven, uiteraard met prijsopgaaf.

Vervolgens krijg je de offertes in huis. Alle leveranciers blaken natuurlijk van het zelfvertrouwen, leveren topkwaliteit en bieden maatwerk aan. Ze voldoen uiteraard allemaal aan uw eisen, willen dat graag in een ‘vrijblijvend gesprek met een kop koffie’ komen toelichten en staan te trappelen om uw klant te worden. Mooi. Je kiest uiteindelijk de goedkoopste uit en voel je spekkoper.

De praktijk valt tegen

De praktijk is vaak weerbarstiger. De kwaliteit van die goedkope leverancier blijkt enorm tegen te vallen, er komen toch nog allerlei extra kosten bij en er zijn veel misverstanden over wat er nu precies is afgesproken. Je voelt zich een beetje zoals een bestuurder van Ajax: het beleidsplan zag er prachtig uit, je club zou ‘structureel en beeldbepalend’ meedoen aan de Champions League, maar na de winterstop ben je blij dat je überhaupt nog tegen Steaua Boekarest hebt mogen spelen in de Europa League.

Het kan anders: geef je budget prijs!

Met het klassieke inkopen doe jeu eigenlijk precies het omgekeerde van wat je zou moeten doen: je schrijft leveranciers precies voor wat voor oplossing je van ze verwacht bij jouw probleem en vraagt daar een prijs voor. Draai dat eens om: schrijf je leveranciers precies voor hoeveel budget jij hebt en vraag ze wat voor oplossing ze erbij kunnen leveren.

Het klinkt misschien vreemd, maar probeer eens te bedenken wat er dan gebeurt. In plaats van een leverancier die op al jouw specificaties en wensen ‘ja’ zegt, krijg je nu ineens een aantal oplossingen die waarschijnlijk veel beter zijn dan u zelf had kunnen bedenken. Die drukker heeft misschien wel connecties waardoor jij je drukwerk veel effectiever bij de doelgroep onder de aandacht kan brengen. Daar heb je veel meer aan dan de goedkope drukkosten waar je misschien eerst naar op zoek was!

Daarom mijn advies aan iedereen die gaat inkopen: stop met dat zinloze aanvragen van offertes op basis van door uzelf bedachte oplossingen. Ga alleen in gesprek met leveranciers die je vertrouwt. Vertel die leveranciers het probleem waar je mee kampt en jouw beschikbare budget. Wedden dat je dan ineens veel verrassendere en betere oplossingen krijgt aangereikt? Je prikkelt leveranciers zo immers om zelf na te denken, en dat was tenslotte de reden dat jij je klus ging uitbesteden, toch?

Terug naar overzicht

Richard Engelfriet

Richard Engelfriet is dagvoorzitter, spreker, columnist, trainer, coach en mediator. In zijn vrije tijd zingt hij in coverband Rizotto. Volg hem op Twitter of bezoek zijn website voor meer over Richard.

Meer blogs van Richard Engelfriet

4 februari 2015

Ik vul geen enquête meer in!

17 november 2014

Start jouw eigen bedrijf voor minder dan 100 euro

18 augustus 2014

Zo belangrijk is jouw onderscheidend vermogen helemaal niet

14 juli 2014

Netwerken met passie

8 april 2014

Nee, ik wil geen verplicht pensioen!

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord