gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hypotheek aflossen of geld in je pensioen stoppen?

12 oktober 2018

Eén van de alternatieve mogelijkheden om iets aan je pensioen te doen is je hypotheek aflossen. Als je hypotheek afgelost is als je met pensioen gaat, dan heb je lagere woonlasten. Maar wat doe je als je de keuze hebt tussen geld opzijzetten voor je pensioen of versneld je hypotheek aflossen?

Om deze twee mogelijkheden met elkaar te vergelijken, moeten we de besparing die versneld aflossen je oplevert, vergelijken met de potentiële opbrengst van een pensioenvoorziening.

1. Hypotheek versneld aflossen

Bij deze keuze ga je elke maand € 100 euro aflossen gedurende 20 jaar. Wat is dan je besparing?

Dat is uiteraard afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente: hoe hogere rente, hoe groter de besparing. Maar ook van je inkomen. Immers: hoe meer belastingaftrek je hebt, hoe kleiner je besparing. In onderstaande tabel zie je een aantal combinaties van hypotheekrente en in welk belastingtarief je valt. In dit geval ligt je besparing ergens tussen de € 2800 en € 6000.

2. Geld in een pensioenvoorziening stoppen

Als je geld in een pensioenvoorziening stopt wordt er met dat geld rendement gemaakt. Het doel van pensioenaanbieders is uiteindelijk ook een rendement te maken van 4% boven inflatie. Dat is omdat de fiscale ruimte die je van de overheid krijgt voor je pensioen ook uitgaat van een dergelijk rendement. Oftewel: voor genoeg pensioen moet je eigenlijk een rendement van zo’n 6% maken, uitgaand van een langjarige inflatie van 2%. Pensioenfondsen hebben overigens de afgelopen 30 jaar gemiddeld zo’n 7% rendement gemaakt.

Bij een rendement van 6% maak je over die periode zo'n € 20.000 rendement. Bovendien krijg je over de inleg voor je pensioenvoorziening ook nog eens de betaalde belasting terug (die je ook nog zou kunnen beleggen).

Conclusie

Bij bovengenoemde cijfers levert geld in een pensioenpot stoppen fors meer op dan de besparing op je hypotheek.

Uiteraard is het zo dat dit rendement niet gegarandeerd is en de besparing op je hypotheek wel. Maar ook met een wat minder rendement levert een pensioenpot meer op dan de besparing op het extra aflossen van je hypotheek.

Versneld aflossen op je hypotheek hoeft dus bepaald niet de beste pensioenvoorziening te zijn, wat sommige mensen nog wel eens beweren. En al helemaal niet als je een lage hypotheekrente betaalt.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Sjaak Zonneveld

Sjaak Zonneveld is schrijver van het boek ‘Het Nieuwe Werken aan je pensioen’ en commercieel directeur bij BrightPensioen. Volg hem op Twitter: @sjakiez of bekijk zijn website: www.nieuwpensioen.nu.

Meer blogs van Sjaak Zonneveld

1 oktober 2020

Over Tozo, de vermogenstoets en jouw pensioengeld

7 juli 2020

Wat betekent het pensioenakkoord voor zzp’ers en ondernemers?

4 juni 2019

Zo regel je jouw pensioen en AOV in een keer

11 juni 2020

In drie stappen je pensioen geregeld

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord