• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Het broodfonds: "sorry, het geld is op!"

Het lijkt wel of ondernemers een soort aangeboren wantrouwen koesteren tegen de arbeidsongeschiktheidsverzekering Sommigen van hen bundelen de krachten en richten een broodfonds op. Een coöperatief fonds dat uitkeert bij ziekte. Klinkt nobel, maar werkt het ook?

Een groep van 20 mensen stort maandelijks een bedrag in de pot. Wordt iemand van hen ziek, dan krijgt deze een schenking uit het fonds van bijvoorbeeld 2000 euro per maand met een maximum van 2 jaar.

Nu kan je je al afvragen wat voor zekerheid je hebt als je slechts twee jaar krijgt uitgekeerd. Wie levenslang invalide raakt heeft straks een groot probleem. Maar laten we dit even buiten beschouwing laten en puur naar het principe kijken.

Doktersspreekuur bij Koos en Truus

Een broodfonds is geen verzekering met allerlei drempels, kleine lettertjes en uitkeringsclausules. Ben je ziek, dan krijg je uitgekeerd. Dat klinkt nobel. Maar het is de vraag of dit werkt. Want kunnen Koos en Truus beoordelen wat jij met je burn-out allemaal nog wel en niet kan? En hoe voelt het om ziek thuis te zitten en te weten dat je hele sociale netwerk je in de gaten houdt?

Sorry, het geld is op

Broodfonds En dan loop je nog eens het risico dat de pot leeg raakt. Zomaar een citaat van de website van het broodfonds: ‘Als er onverhoopt voor langere tijd veel mensen ziek zijn kan het gebeuren dat de buffers niet toereikend zijn om het volledige bedrag te schenken.’

Stel je nu eens voor dat dit in de voorwaarden van een verzekeraar zou staan. Hoe zou de pers hierop reageren? En ondernemend Nederland? Het is niet zo moeilijk om de krantenkoppen al voor je te zien: ‘Wel premie betalen, geen uitkering’ ‘Verzekeraars onbetrouwbaar!’

En daar zit hem een gekke tegenstrijdigheid. Om de schijnbare onbetrouwbare verzekeraar te vermijden, ontstaat een fonds dat nog veel minder betrouwbaar is.

Wankel kaartenhuis

ZZP Nederland noemde het idee van een broodfonds een ‘prachtig sociaal idee, maar bij nadere beschouwing een zeer wankel kaartenhuis.’ Zij laat zien dat de liquiditeit van zo’n broodfonds twijfelachtig is. Er mag de eerste vijf jaar bijvoorbeeld niet al te veel geclaimd worden, want dan is de pot zo leeg.

ZZP Netwerk Nederland constateert daarnaast nog een ander probleem. Veel broodfondsen worden begeleid door zogenaamde broodfondsmakers. Zij krijgen een eenmalige premie van 350 euro per deelnemer plus een maandelijks bedrag van 10 euro voor organisatiekosten. Na vijf jaar blijft er van iedere deelnemer dus 20 – 35 procent van zijn inleg aan de strijkstok hangen. Dat is op zijn minst bedenkelijk en niet helemaal in lijn met het principe van een ideëel fonds.

Broodfonds versus verzekeraar

Zowel een Broodfonds als crowdsurance platform SharePeople en verzekeraar Allianz wordt vaak genoemd als betaalbaar alternatief voor een AOV voor zelfstandig ondernemers. Beide zijn een vangnet bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Waar een broodfonds een zogenaamde schenkkring is (waarbij een groep van 20 tot 50 ondernemers maandelijks geld stort op een aparte broodfondsrekening), is SharePeople een online netwerk van een oneindig grote groep zelfstandigen die het risico op arbeidsongeschiktheid samen delen. Bij SharePeople zijn de deelnemers niet op de hoogte van elkaars ziekte.

De belangrijkste verschillen tussen een Broodfonds en SharePeople zitten in de toelatingseisen, de ziekmelding, de kosten, de verplichtingen, de status (aparte vereniging versus coöperatie) en het netwerk.

Het lidmaatschap van een Broodfonds bedraagt € 12,50 per maand. Het lidmaatschap van SharePeople komt neer op € 10 per maand. Het inschrijfgeld voor een Broodfonds is € 225, voor SharePeople € 125. Hoeveel je kwijt bent aan giften, is bij beide afhankelijk van het verzuimpercentage.

Bij een Broodfonds leg je geld in op een geblokkeerde rekening en bouw je een buffer op tot maximaal 36 maal je maandinleg. Bij SharePeople kun je elke maand de niet-gebruikte inleg voor andere zaken gebruiken. Wat het beste bij je past, is afhankelijk van je wensen en situatie.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
aovXL

aovXL

aovXL is een onderdeel van Kendall & Mason welke al meer dan 50.000 hoger opgeleide ondernemers verzekerd van een goede collectieve verzekering. Via deze blog geven ze meer informatie over verzekeringen of stellen actuele onderwerpen aan de kaart. Bekijk ons collectief met aovXL en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Lees hieronder nog meer interessante blogs van het team van aovXL: