• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Handelsagent heeft meer rechten dan hij denkt

Het heeft me altijd verbaasd hoe weinig handelsagenten weten van hun rechtsbescherming. Veel agenten laten dan ook aanzienlijke geldbedragen schieten, simpelweg omdat ze geen idee hebben dat ze er recht op hebben. Ook zijn er nogal wat ondernemers die niet doorhebben dat ze in feite de juridische status van ‘agentuur’ hebben.

Wanneer ben je agent en wat zijn dan je rechten?

Je bent volgens Nederlands recht een handelsagent als je voldoet aan de omschrijving van artikel 7:428 Burgerlijk Wetboek. Er moet sprake zijn van een overeenkomst waarbij de ene persoon (de agent) in naam van de ander (de principaal) probeert opdrachten in de wacht te slepen tegen een beloning. Let op: dit kan ook mondeling zijn overeengekomen, het hoeft niet altijd op schrift te staan. Belangrijk element is dat de agent niet zichzelf bindt maar de principaal, dat de agent niet ondergeschikt is aan de principaal, en dat er een beloning (provisie, commissie) etc. wordt betaald nadat een opdracht is tot stand gekomen.

Als je dus in de praktijk een afspraak hebt met een bedrijf dat je waar mogelijk klanten en orders zal toespelen aan het bedrijf, en alleen beloond wordt als je een klant hebt aangebracht, dan kan er al snel sprake zijn van een agenturenovereenkomst.

Je hebt dan als agent een wettelijk recht op provisie. Maar je hebt meer bescherming. De principaal moet bij opzegging een opzegtermijn in acht nemen, die al snel vier maanden of meer kan bedragen. Voorts heb je recht op een goodwillvergoeding, die afhankelijk is van de duur van de overeenkomst en de resultaten die je voor de principaal hebt behaald.

Ook heb je er recht op de stukken in te zien die jouw commissie kunnen bepalen. Als de principaal dus weigert te betalen of de agent afscheept met een te lage commissie, dan kan de agent via de rechter inzage in alle stukken afdwingen.

Ben je agent of principaal en wil je meer weten over de rechten en mogelijkheden, neem dan vrijblijvend contact met me op.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht