gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Handelsagent heeft meer rechten dan hij denkt

21 mei 2015

Het heeft me altijd verbaasd hoe weinig handelsagenten weten van hun rechtsbescherming. Veel agenten laten dan ook aanzienlijke geldbedragen schieten, simpelweg omdat ze geen idee hebben dat ze er recht op hebben. Ook zijn er nogal wat ondernemers die niet doorhebben dat ze in feite de juridische status van ‘agentuur’ hebben.

Wanneer ben je agent en wat zijn dan je rechten?

Je bent volgens Nederlands recht een handelsagent als je voldoet aan de omschrijving van artikel 7:428 Burgerlijk Wetboek. Er moet sprake zijn van een overeenkomst waarbij de ene persoon (de agent) in naam van de ander (de principaal) probeert opdrachten in de wacht te slepen tegen een beloning. Let op: dit kan ook mondeling zijn overeengekomen, het hoeft niet altijd op schrift te staan. Belangrijk element is dat de agent niet zichzelf bindt maar de principaal, dat de agent niet ondergeschikt is aan de principaal, en dat er een beloning (provisie, commissie) etc. wordt betaald nadat een opdracht is tot stand gekomen.

Als je dus in de praktijk een afspraak hebt met een bedrijf dat je waar mogelijk klanten en orders zal toespelen aan het bedrijf, en alleen beloond wordt als je een klant hebt aangebracht, dan kan er al snel sprake zijn van een agenturenovereenkomst.

Je hebt dan als agent een wettelijk recht op provisie. Maar je hebt meer bescherming. De principaal moet bij opzegging een opzegtermijn in acht nemen, die al snel vier maanden of meer kan bedragen. Voorts heb je recht op een goodwillvergoeding, die afhankelijk is van de duur van de overeenkomst en de resultaten die je voor de principaal hebt behaald.

Ook heb je er recht op de stukken in te zien die jouw commissie kunnen bepalen. Als de principaal dus weigert te betalen of de agent afscheept met een te lage commissie, dan kan de agent via de rechter inzage in alle stukken afdwingen.

Ben je agent of principaal en wil je meer weten over de rechten en mogelijkheden, neem dan vrijblijvend contact met me op.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Carel Erasmus

Carel Erasmus is de oprichter van OndernemersvanOranje, een netwerk- en business club voor MKB en ZZP. Daarnaast is hij advocaat bij AdvocatenvanOranje te Amsterdam. AdvocatenvanOranje is een samenwerkingsverband van zelfstandig werkende advocaten.

Tel: 020-210 90 09.

Meer blogs van Carel Erasmus

17 november 2015

Shoppen op internet: zzp’er minder beschermd dan de consument

31 augustus 2015

Het belang van een VOF-contract

18 februari 2015

Merkproducten bestellen via een Chinese website? Riskant!

12 december 2014

Mag je betaling in contant geld weigeren?

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord