• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Grenzen verleggen voor zzp'ers

Regelmatig kom ik ze tegen: zelfstandig professionals die, volgens eigen zeggen, niet alles eruit halen wat erin zit. Als ik doorvraag dan komt vaak naar voren dat ze tot het type behoren dat het wel lekker vindt om binnen hun grenzen te blijven. Blijven hangen in je comfort zone klinkt aantrekkelijk: als je geen risico’s neemt dan kun je immers ook niet op je bek gaan...
Echter, ondernemerschap vraagt juist van je dat je wél buiten je comfort zone stapt en je grenzen verlegt zodat je zakelijke kansen kunt grijpen. Als ondernemer kun je er niet om heen: er zullen voortdurend situaties op je (ondernemers)pad komen die méér van je vragen. Vind je het lastig om hier mee om te gaan?

Lastig

Je bent écht niet de enige! Ik spreek iedere week wel (Z)ZP’ers die dit lastig vinden. Veel mensen vinden het nu eenmaal moeilijk om hun comfort zone te verlaten. Zij voelen onrust, twijfel en spanning wanneer zij op het punt staan hun grenzen te verleggen. Gelukkig kan dat ook anders: stappen nemen buiten je comfort zone op een manier waarop jij je prettig voelt.

Onbekend terrein

Het grootste probleem is vaak dat je je op nieuw, onbekend terrein gaat begeven. En dàt voelt onveilig! Waar je vooral last van kunt hebben, is je voorstelling van hoe het zal voelen als je buiten je comfort zone treedt. En dan vooral de negatieve kant ervan (spanning en onzekerheid). Er zitten echter ook heel veel positieve kanten aan grenzen verleggen. Neem dus je bezwaren eens flink onder de loep. Je (kritische) onderzoek kan je veel opleveren. Je kunt dan ook bewust gaan kiezen voor het verleggen van je grenzen. En dat geeft een positief resultaat.

Resultaat

Met iedere stap die je neemt kom je dichter bij (zakelijk) succes. Door niet meer star te blijven zitten in de kooi van je comfort zone, kun je makkelijker meebewegen met veranderingen. Nieuwe mogelijkheden liggen (vaak) buiten die kooi. Door je grenzen te verleggen, ga je die kansen grijpen. En heb je dat eenmaal gedaan, vier dan je succes.... ja, iedere keer en ongeacht de grootte van je stap. Iedere kleine stap zorgt er immers voor dat je grens opschuift. Na een tijdje is je comfort zone flink gegroeid. Je hebt “nieuwe” grenzen waarbinnen je je comfortabel voelt.

Ik wens je veel (zakelijk) succes!

©Ellen Scholten 2012

Ellen Scholten (MCM) begeleidt, traint en adviseert (aankomend) zelfstandig professionals. “Ik onderscheid mij als Business Coach door onbespreekbare zaken bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken m.b.t. twijfels, onzekerheid en angsten. Hierdoor kun je concrete stappen nemen en grenzen verleggen op weg naar of in je eigen bedrijf. Daarnaast zet ik mijn bedrijfskundige achtergrond in voor de zakelijke kant van je bedrijf, het marketing/businessplan”.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht

Ellen Scholten

Ellen Scholten is trainer, coach en grensverkenner. Ze zorgt voor helderheid bij twijfels over het starten van een eigen bedrijf, incl. concrete vervolgstappen. Bekijk haar profiel op LinkedIn of volg haar op Twitter.