gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Geen verjaring, toch te laat met incasso!

9 april 2014

Vorderingen kunnen verjaren. Na verloop van een bij wet vastgestelde periode treedt de verjaring in, en kan degene die een vordering heeft, niet langer zijn vordering opeisen. De meeste vorderingen verjaren na 20 jaar, maar er zijn ook vorderingen die al eerder verjaren.

Bijvoorbeeld de vorderingen uit een overeenkomst (huur, geldvordering etc.) verjaren na vijf jaar. Vorderingen uit consumentenkoop verjaren al na twee jaar.

Daartegenover staat rechtsverwerking. Als degene die een vordering heeft, jarenlang niets van zich laat horen, kan het zomaar zijn dat hij zijn rechten heeft verspeeld. Vandaar het belang van het ‘stuiten van de verjaring’, ofwel het opschorten, door bijvoorbeeld tijdig actie te ondernemen, een aanmaningsbrief te sturen etc.

Een opmerkelijke uitspraak onlangs van de kantonrechter in Alkmaar: een bank heeft in 1993 een lening verschaft van een kleine € 20.000,-. Al snel ging de klant failliet. Maar de lener bleef hoofdelijk aansprakelijk, en de bank bleef de lener aanspreken op betaling. Elk jaar ontving de lener een aanmaningsbrief, maar de bank nam nooit verdere actie. Na 17 jaar brengt de bank de zaak eindelijk voor de rechter. De rechter vindt het ontoelaatbaar dat de bank 17 jaar lang standaard aanmaningen stuurt zonder verdere actie, en dan alsnog wil invorderen. De vordering wordt afgewezen.

Oppassen dus. Wie te lang wacht met het daadwerkelijk opeisen van een vordering, verliest zijn kansen op betaling. Ook al is de verjaringstermijn nog niet voorbij.

Bron: ECLI:NL:RBNHO:2013:13255

Terug naar overzicht

Carel Erasmus

Carel Erasmus is de oprichter van OndernemersvanOranje, een netwerk- en business club voor MKB en ZZP. Daarnaast is hij advocaat bij AdvocatenvanOranje te Amsterdam. AdvocatenvanOranje is een samenwerkingsverband van zelfstandig werkende advocaten.

Tel: 020-210 90 09.

Meer blogs van Carel Erasmus

17 november 2015

Shoppen op internet: zzp’er minder beschermd dan de consument

31 augustus 2015

Het belang van een VOF-contract

21 mei 2015

Handelsagent heeft meer rechten dan hij denkt

18 februari 2015

Merkproducten bestellen via een Chinese website? Riskant!

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord