• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Gebruik jij je fiscale jaarruimte wel optimaal?

Het jaar loopt op z’n einde. De hoogste tijd om voor 31 december je fiscale jaarruimte in te zetten, zodat je maximaal gebruik kan maken van fiscale voordelen. Fiscale jaarruimte? Ja, dat is het bedrag dat je met fiscaal voordeel maximaal mag inleggen voor je pensioen. Bovendien kan je dat pensioengeld zelfs gebruiken -mocht het echt nodig zijn- als je langdurig arbeidsongeschikt raakt. Ingewikkeld? We leggen het je graag uit.

Antwoorden op ‘wat als’

Als zelfstandig ondernemer moet je jezelf deze twee vragen stellen:
• Wat als ik arbeidsongeschikt raak, niet meer kan werken en dus geen inkomen heb?
• Wat als ik met pensioen ga? Wat kan ik nu opzij zetten voor later, zodat ik dan ook een inkomen heb?
En het mooie is dat deze twee vragen meer met elkaar te maken hebben dan je denkt.

Fiscale jaarruimte

Zoals gezegd mag je jaarlijks een maximaal bedrag in je pensioenpot storten zonder daarover belasting te hoeven betalen. Dat heet je fiscale jaarruimte. Hoe groot die ruimte is, hangt af van hoeveel je verdient. Zo reken je dat eenvoudig uit. Die pot gebruik je dus voor je pensioenopbouw. Maar wat veel zzp'ers niet weten is dat als je een jaar of langer arbeidsongeschikt bent, je die pot met geld óók mag aanspreken. SharePeople zorgt twee jaar voor je als je arbeidsongeschikt bent, de meeste zieken zijn binnen 2 jaar weer beter. Je pensioenpot hoef je dus alleen in te zetten wanneer je langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt bent. Het is dan wel zaak tijdig te beginnen met die pensioenopbouw en optimaal gebruik te maken van je jaarruimte.

De hoogste tijd om voor 31 december je fiscale jaarruimte in te zetten, zodat je maximaal gebruik kan maken van fiscale voordelen.

Cosmas Blaauw | Oprichter van SharePeople

We leggen het je graag uit

We zijn het meteen met je eens, dit is geen easy-peasy kost. Daarom organiseren SharePeople en BrightPension een webinar waarin ze alles uitgebreid aan je uitleggen. Noteer dinsdag 14 december om 20:00 uur in je agenda want dan kun je het webinar ‘Arbeidsongeschiktheid en pensioen in één volgen. Dit webinar is speciaal voor zzp'ers die nog niets hebben geregeld. Tijdens het webinar kun je direct je vragen stellen. Komt het dag/tijdstip jou niet uit? Meld je dan alsnog aan want je ontvangt achteraf een terugkijklink.

SharePeople en BrightPensioen

De webinars worden georganiseerd door SharePeople en BrightPensioen. Dit is dé club waar je als zzp'er je pensioen kan opbouwen. SharePeople en BrightPensioen zijn aparte ondernemingen. Maar werken wel vanuit hetzelfde idee: zorgen dat jouw geld daar terecht komt, waar het voor bedoeld is, en niet in de zakken van tussenpersonen of managers. Al meer dan 1000 zzp'ers gingen je voor!

Kun je niet wachten op het webinar? En wil je nu alvast meer informatie? Dat kan.

Terug naar overzicht
Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw is oprichter van SharePeople en een sociaal ondernemer pur sang. Zijn missie is om verzekeren weer 100% transparant, eerlijk, solidair en vooral betaalbaar te maken.

Cosmas is altijd op zoek naar hoe het anders (en socialer) kan, niet door het aan de overheid over te laten, maar door middel van ondernemerschap. Dat deed hij eerder in ontwikkelingssamenwerking en de zorg en nu dus ook in de manier waarop (zelfstandig) ondernemers risicodelen.