• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Financieel fundament voor zzp’ers

Je hebt als zzp’er wellicht na enig zoeken een duidelijk beeld gekregen van wat jij leuk vindt, wat je passies zijn en waarmee jij succesvol wilt worden. En het antwoord gevonden op de vraag ‘Wie ben jij?’ Om na het nodige denk- en rekenwerk gemerkt te hebben dat succesvol worden leuk is, maar niet voldoende. Je moet in staat zijn succesvol te blijven.

Voor dat laatste dien je naast permanente educatie binnen je vakgebied over een constante inkomstenstroom te beschikken. Bij voorkeur meerdere stromen, die afkomstig zijn uit verschillende bronnen.

Brood op de plank is natuurlijk een eerste levensbehoefte, maar wil je financiële reserves opbouwen, dan is het nodig dat je voor jezelf economische doelen stelt. Waarbij je kijkt naar je uitgaven, naar je cashflow (de hoeveelheid geld die je onderneming in- en uitstroomt) en de manier waarop je deze geldstromen kunt beïnvloeden. De gemiddelde zzp’er heeft financiële reserves voor 10 maanden (bron: Myler ZZP Monitor 2013). Het is voor de opbouw ervan belangrijk dat je weet wat jouw beeld van geld is en dat je je realiseert dat geld een transportmiddel is voor het vervullen van wensen en het beschermen van je gezin. En dat je je ervan bewust bent dat je in een andere fase van je leven andere wensen kunt hebben.

Investeren in je ‘inner en outer game’ vormt de basis

Eén van de belangrijkste momenten in je leven was toen je jezelf toestemming gaf om succesvol te zijn en om je leven op jouw manier te leven. Die keuze voor een bepaalde manier van leven bracht met zich mee dat je permanent moest investeren in jezelf en in je vaardigheden om het spel op de juiste manier zakelijk te spelen. Om je plek in ondernemersland te verwerven en die te behouden. Ongetwijfeld ben je net als ik regelmatig geschrokken van de verantwoording die je op je hebt genomen. Wellicht zal dat een aanmoediging zijn geweest je nog meer kennis en vaardigheden eigen te maken.

Je hebt geleerd hoe je elke dag opnieuw met kleine stappen het vertrouwen van anderen kunt verdienen. Je hebt je de kunst van effectief overtuigen eigen gemaakt, zodat je zelfs met vreemden een ‘klik’ kunt krijgen. Je hebt laten zien dat je – ook als het met jou en je onderneming even wat minder gaat – alles onder controle hebt en dat je bezig blijft met activiteiten en met plannen die energie geven. Die energie en dat doorzettingsvermogen straal je ook uit – met je lichaamshouding, in de keuze van je woorden en de manier waarop je met anderen omgaat. Je bent in je ontwikkeling als zzp’er ook op een punt gekomen dat je weet dat jouw succes niet zomaar een kwestie van geluk is, maar van hard werken.

Een financieel fundament zorgt voor bescherming

Wanneer je zoveel in jezelf hebt geïnvesteerd en zoveel kennis en ervaring hebt opgedaan, dan zou het zonde zijn als je niet voor een financieel fundament zorgt, zodat je te allen tijde door kunt gaan. Dat fundament kan de basis kan vormen voor financiële bescherming van jezelf, je gezin, je kinderen en iedereen die in meer of mindere mate afhankelijk van je is.

Een oud-bankier vertelde onlangs dat de gemiddelde onderneming in Nederland een levensduur heeft tussen de 7 en 10 jaar. Daarna is zo’n onderneming verdwenen en is niet alleen alle kennis en expertise weg maar ook het geld. Dit betekent dat als je in de eindfase van zo’n onderneming voor hen werkt, je een groter risico loopt dat je facturen niet worden voldaan. Reden temeer om met enige urgentie te kijken naar meerdere bronnen van inkomsten.

Maar hoe doe je dat?

Hoe regel je extra inkomsten wanneer je al druk bezig bent met je ‘eigen’ activiteiten? Het verzinnen van mogelijkheden om die inkomsten te realiseren, is niet moeilijk; de wil om er, zeker in het begin, tijd voor vrij te maken wel. Tot de inkomstenbronnen behoren bijvoorbeeld de omzet die je zelf al kunt factureren, de verkoopprovisie op leads die je hebt aangeleverd aan partijen in jouw eigen of een andere branche, de royalty’s op boeken die je hebt geschreven en de inkomsten uit lezingen, presentaties en cursussen die voortkomen uit de publicatie van je boeken, rente-inkomsten op deposito’s, couponrente op obligaties, dividend en koerswinst op aandelenfondsen en individuele aandelen, winsten behaald met opties, inkomsten uit verhuur van onroerend goed aan particulieren, winsten die je behaalt als informal investor in nieuwe ondernemingen in branches die geheel of gedeeltelijk verwant zijn aan de branche waarin jijzelf actief bent en wellicht uit inkomsten die het opzetten en ontwikkelen van een franchiseformule je kunnen opleveren.

‘Peace of mind’

Al met een kleine selectie van de mogelijkheden die je hierboven aantreft, ben je in staat om meerdere geldstromen te creëren en zo te beginnen met de bouw van je financiële fundament. Elk van de genoemde mogelijkheden heeft specifieke uitdagingen en kent een eigen speelveld. Maar wanneer je de tijd neemt om daarmee aan de slag te gaan, dan geeft je dat extra zelfvertrouwen en ‘peace of mind’ in tijden wanneer het iets langer duurt voordat je de volgende opdracht binnenhaalt.

Mag ik je vragen de komende maand een uur per week na te denken over hoe jouw financiële fundament er nu uitziet en hoe je solide je zou willen dat jouw fundament straks wordt? Die paar uur hard en geconcentreerd nadenken zouden weleens de beste investering van dit jaar kunnen zijn.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Wouter ter Reehorst

Wouter ter Reehorst

Wouter ter Reehorst (1960) is auteur van Succesvol als zzp’er (www.boomnelissen.nl) en Film van jouw leven (www.gvmedia.nl).

Hij helpt (vaak jonge) ondernemers hun talenten te ontwikkelen en iets op te bouwen waar zij trots op kunnen zijn. In de boeken, workshops en columns deelt hij zijn ervaringen als ondernemer en informal investor.

Als bestuurslid van diverse stichtingen heeft cultureel ondernemerschap zijn belangstelling.

In zijn vrije tijd is hij actief als drummer en sportvlieger.