• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Een goed gesprek met jezelf

Heb je enig idee hoeveel mensen tegen zichzelf praten? Nu je dit leest, mompel je waarschijnlijk iets van ‘ik praat nooit tegen mijzelf’. Sommigen zijn van mening dat mensen die tegen zichzelf praten niet echt sporen, maar de waarheid kan wel eens heel anders zijn. Mensen die tegen zichzelf praten, zijn gericht op competitie, willen weten hoe iets in elkaar steekt en proberen zich vaak verder te ontwikkelen.

Deze vorm van ‘privégesprekken’ begint zodra een kind leert praten – veelal op een leeftijd tussen de 18 en 24 maanden. En dat heeft twee doelen: ten eerste helpt het de taalvaardigheid te ontwikkelen en ten tweede stelt het kinderen in staat de dagelijkse ervaringen een plekje te geven. Vergeet ook niet hoe leuk het kan zijn voor ouders die ‘meeluisteren’. Op de basisschool begint voor kinderen de echte overgang naar het voeren van bewuste gesprekken met zichzelf ofwel intra-persoonlijke communicatie.

Hoogleraar Laura Berk, auteur van Awakening Children’s Minds, zegt dat veel ouders denken dat het sociaal ongewenst of raar is dat kinderen tegen zichzelf praten. Maar ze stelt dat het heel normaal en gebruikelijk is, en dat ze heeft geconstateerd dat kinderen die taakgerelateerde ‘privégesprekken’ voerden, die taken na verloop van tijd beter uitvoerden. Zodra kinderen ouder worden, komt het steeds minder vaak voor dat ze tegen zichzelf praten. Wellicht omdat hun omgeving dat vreemd vindt, maar het type gesprek dat je met jezelf voert, hoeft niets met onzekerheid of schizofrenie van doen te hebben.

Zelfcoaching

Ik praat constant tegen mijzelf, het helpt me goed na te denken en mijn gedachten in kaart te brengen. Het geeft me feedback en het belangrijkste is dat het me motiveert. Eigenlijk is het een vorm van zelfcoaching. Ik heb regelmatig peptalks met mijzelf, want helaas zijn er naast veel ups ook de nodige downs en er zijn maar weinig mensen die mij peptalks (willen) geven. Ik blijf mijzelf zeggen dat dingen goed komen, dat het mij lukt iets voor elkaar te krijgen, dat ik de juiste persoon ben voor een bepaalde opdracht. En altijd ben ik weer blij dat ik heb geluisterd.

Onderzoek heeft aangetoond dat iemand gemiddeld duizend keer per dag tegen of met zichzelf praat! Maar aan dit aantal kleeft ook iets verontrustend, want tachtig procent van die gesprekken is negatief. Dan gaat het om dingen die je had moeten zeggen of doen in plaats van wat er werkelijk is gebeurd, over tekortkomingen, angsten en zaken waar je je zorgen over maakt. Deze negatieve gedachten hebben een grote invloed op ons gedrag. Maar gelukkig kun je die gedachten veranderen.

Blijf vragen stellen

Mag ik je adviseren niet te stoppen met tegen jezelf te praten? Maar gewoon jezelf vragen te blijven stellen – en te beantwoorden – als: Hoe gaat het met me? Doe ik wat ik leuk vind? En bespreek ook met jezelf hoe een presentatie is gegaan en hoe een verkoopgesprek met een potentiële klant is verlopen. Vertel jezelf wat je beter had kunnen doen, waar je absoluut mee hebt gescoord, wat je bij de volgende uitnodiging zult doen of bij de volgende klant.

Zoals bij veel dingen in het leven, heb je twee keuzemogelijkheden. Je kunt jezelf richting succes of richting mislukking praten, naar een goed of slecht gevoel, naar positief of negatief denken. De keuze is aan jou, maar je kunt je trainen deze gesprekken met jezelf als gereedschap voor een positieve instelling en uitstraling te gebruiken. Het is helemaal aan jou om te beslissen of het gesprek in je hoofd je verder brengt of dat het schadelijk voor je is. Onthoud daarbij dat je jezelf uit een spiraal van negatieve gedachten kunt praten.

Visualiseer

Als je meer nodig hebt dan alleen woorden, voeg er dan ook een beetje visualisatie aan toe. Creëer beelden waarin je succesvol bent, kijk hoe je dan je leven vormgeeft, zie hoe je de tussenliggende mijlpalen bereikt. Voeg die beelden toe aan de gesprekken met jezelf en je voelt je direct een stuk sterker. Onze hersenen worden vaak gezien als een computer en je moet je hersenen programmeren om jezelf te motiveren. Schakel daarom die automatische denkpiloot uit en neem volledig de controle over wat je je hersenen vertelt te doen.

Alles draait om een positieve houding. Je moet je zelfvertrouwen vergroten en positieve energie uitstralen. Richt je op het beste dat je kan overkomen, niet op het ergste. Veel mensen praten op zo’n manier tegen zichzelf dat goede ideeën en creatieve energie wegvloeien. Laat jouw gedachten je meenemen daar die plaats waar je in het leven naartoe wilt.

Een kort maar duidelijk gesprek met jezelf kan zomaar hele interessante kansen en mogelijkheden opleveren.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Wouter ter Reehorst

Wouter ter Reehorst

Wouter ter Reehorst (1960) is auteur van Succesvol als zzp’er (www.boomnelissen.nl) en Film van jouw leven (www.gvmedia.nl).

Hij helpt (vaak jonge) ondernemers hun talenten te ontwikkelen en iets op te bouwen waar zij trots op kunnen zijn. In de boeken, workshops en columns deelt hij zijn ervaringen als ondernemer en informal investor.

Als bestuurslid van diverse stichtingen heeft cultureel ondernemerschap zijn belangstelling.

In zijn vrije tijd is hij actief als drummer en sportvlieger.