• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Een boekhouder? Waar betaal je eigenlijk voor?

Doe je zelf je boekhouding? Dan ben je daar vast veel tijd mee kwijt, maar je bespaart natuurlijk ook veel geld. Een boekhouder kost een ondernemer al snel duizenden euro’s.

“We zien dat de financiële drempel om een boekhouder in de arm te nemen hoog is voor veel ondernemers”, zegt Rick Schmitz van Online Flex BV, een platform waar je al je notariële, juridische en boekhouding online zelf kunt regelen. Wanneer de stap echter is gezet, ziet de ondernemer de waarde van een boekhouder snel in. “De tijd van de ondernemer kan naar het ondernemen”. Toch is de algemene mening dat een boekhouder te duur is. We zetten de werkzaamheden waarvoor je betaalt op een rij en kijken of het goedkoper kan.

Ondernemer met een eenmanszaak of vof

  • De administratie van alle inkomsten en uitgaven. De boekhouder controleert al je bonnetjes, facturen, rittenadministratie en afschrijvingen.
  • De salarisadministratie, loonstroken en -aangiften van jezelf of je personeel.
  • Btw-aangiften.
  • Aangifte inkomstenbelasting voor de onderneming.

Ondernemer met een bv

In het geval je met een BV onderneemt, dan is de administratie ingewikkelder. Naast de bovengenoemde zaken moet je additioneel nog de volgende zaken (laten) regelen:

  • De salarisadministratie, loonstroken en -aangiften van jezelf of je personeel.
  • Aangifte vennootschapsbelasting.
  • Aangifte inkomstenbelasting privé.
  • Opstellen van de jaarrekening en deponeren bij Kamer van Koophandel.

Eerlijk is eerlijk, een boekhouder regelt zaken waar de gemiddelde ondernemer geen kaas van heeft gegeten. Maar er bestaat wel zoiets als een slechte en een goede boekhouder. “Overstappen van een boekhouder gebeurt niet snel”, vertelt Rick. “Er ontstaat een vertrouwensband met een boekhouder en overstappen lijkt veel tijd en moeite te kosten.” Haalt je boekhouder echter deadlines niet, heeft hij geen tijd voor je of maakt hij fouten, dan is het misschien wel tijd om over te stappen.

Een goede boekhouder hoeft echter geen duizenden euro’s meer te kosten. Verschillende boekhouders en accountants maken gebruik van softwareprogramma’s waardoor er een stuk minder tijd gaat zitten in het papierwerk. Hoe minder tijd de dienstverlening kost, hoe minder de kosten. Daarnaast kan je vaak door het gebruik van de software een duidelijker beeld krijgen van de stand van zaken binnen je onderneming. Kies je voor een boekhouder, zorg dan dat je een demo krijgt van de software waarmee je je bonnen moet aanleveren, je facturen stuurt en het overzicht van je boekhouding kunt raadplegen.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Rick Schmitz

Rick Schmitz

Rick Schmitz is fiscalist bij Online Flex BV onderdeel van FIRM24. Rick helpt ondernemers de juiste keuze te maken als het om rechtsvormen gaat.

Bij OnlineFlexBVOprichten.nl richt je eenvoudig en snel een BV op bij een notaris bij jou in de buurt.

FIRM24.com heeft een netwerk van 16 onafhankelijke notariskantoren gespecialiseerd in het oprichten van BV’s.