• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

De valkuil van perfectionisme

Hoe voorkom ik dat ik die lat steeds weer hoger leg. Deze vraag hield me afgelopen week bezig. Want wat heb ik mijzelf gek laten maken met het afschrijven van mijn boek (dat overigens nu naar de drukker is :-)). Het kan altijd beter, sneller, mooier. En eenmaal het ene bereikt, heb ik alweer een nieuw doel voor ogen. En zo vergeet ik te genieten en hol ik maar door.

Wat ik mij natuurlijk realiseer is dat mijn perfectionisme ook mijn kracht is. Want zonder deze eigenschap had ik nooit zoveel leuke projecten als ondernemer opgestart. Maar af en toe schiet ik uit de bocht. Dan ga ik net even te ver en in plaats van te genieten zie ik alleen maar dat het niet goed genoeg is.

Dus zo was ik aan het puzzelen dat ik dit niet meer zo wil. En heb ik de vraag gesteld: Hoe blijf ik in mijn kracht staan? En hoe kom ik van mijn perfectionisme af? Het antwoord van mijn coach: Dat gaat je niet lukken! Het duurde even voordat het kwartje viel, maar nu zie ik de mop van deze vraag in. Want het feit dat ik dit wil is weer een uiting van mijn perfectionisme. Nu op mijzelf gericht, want ook ik moet dus perfect van mezelf zijn. En dat ben ik niet. En het wordt tijd dat ik dat eens inzie. Als ik iets aanpak doe ik dat met zoveel overtuiging en enthousiasme, dan ben ik blind voor andere zaken en dan schiet ik regelmatig uit de bocht! Zo doe ik dat dus! Daar is niets mis mee. Maar dat innerlijke kritische stemmetje dat dat zo afkeurt dat mag opzouten! Want ik ben dus niet perfect! Zo! Voelt dat even lekker.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Madelon Dik

Madelon Dik

Madelon Dik is groeicoach en spreker. Met haar bedrijf Groei helpt Madelon je meer resultaat te behalen met een strategie die bij je past. Haar motto: In het midden van de trampoline spring je het makkelijkst, het lekkerst en het hoogst.

In 2012 kwam haar boek Groei doe-het-zelf uit. Daarin ontdek je als zzp'er in zeven stappen wat je echt wilt en wat je talent is. En hoe je dit vertaalt naar je bedrijf en een strategie waarmee je maximaal winst behaalt.

Volg haar op Twitter: @madelondik en bekijk haar website: www.madelondik.nl