• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

De passietest

Tja, die passie. Voor sommige mensen is hun passie duidelijk en helder. Ze zijn geboren met een aantal talenten en door die consequent en met veel doorzettingsvermogen te ontwikkelen, veranderen deze talenten in vaardigheden. Maar voor anderen is het niet zo gemakkelijk om een passie – hun passie – scherp in beeld te krijgen. Het kan dan leuk zijn wat je doet, maar op een dieper niveau kun je veel meer belangstelling hebben voor of gepassioneerd zijn over iets heel anders dan waar je nu mee bezig bent.

Maar hoe ontdek je dan wat je werkelijke passie is? Gelukkig geeft het boek The Passion Test van Janet en Chris Attwood een eenvoudige test om jouw passie te achterhalen. Pak een vel papier en noteer 15 keer de volgende zin: “Mijn leven is ideaal wanneer ik ….. ____ …..”

Het woord dat je boven de _____ plaatst, moet in de vorm van een werkwoord zijn. Wat zouden jouw antwoorden kunnen zijn? Lees en schrijf maar mee:    

  • Mijn leven is ideaal wanneer ik een groot aantal mensen van dienst kan zijn.    
  • Mijn leven is ideaal wanneer ik anderen help met het ontwikkelen van hun visie.    
  • Mijn leven is ideaal wanneer ik spreek voor grote groepen
  • Mijn leven is ideaal wanneer ik deel uitmaak van een innovatienetwerk.    
  • Mijn leven is ideaal wanneer ik artikelen schrijf over onderwerpen die ik fascinerend vind.    
  • Mijn leven is ideaal wanneer ik heerlijke maaltijden kook voor mijn gezin.    
  • Mijn leven is ideaal wanneer ik actieve perioden kan afwisselen met perioden van rust.    
  • Mijn leven is ideaal wanneer ik…    

Van 15 naar …

Zodra je 15 uitspraken hebt opgeschreven, kies je de vijf die voor jou het belangrijkst zijn. Dat doe je als volgt: Vergelijk uitspraak nummer 1 en nummer 2 met elkaar om vast te stellen welke belangrijker is. Pak de belangrijkste van deze twee en kijk of die belangrijker of minder belangrijk is dan nummer 3. Vergelijk de winnaar van die twee met nummer 4 om te kijken welke je belangrijker vindt. En ga zo door tot je de vijf passies hebt achterhaald die je meest aanspreken, de top 5 die voor jou uit deze 15 belangrijke uitspraken de belangrijkste passies bevatten.

… je top 5

Ga daarna met je top 5 aan de slag. Kijk bij elke passie in hoeverre je daar in je huidige leven al mee bezig bent. En geef voor jezelf aan of je die passie al leeft, of die passie al een rol in je leven speelt. Maak dit heel concreet. Bijvoorbeeld door aan te geven dat je elke week een kort artikel schrijft of wilt schrijven over iets dat je fascinerend vindt. Of door aan te geven dat je tien keer per jaar workshops wilt geven voor in totaal tweeduizend mensen. Of dat je online een interactief kookboek wilt publiceren om met anderen je plezier in koken te delen.
Geef hier duidelijk de mijlpalen aan die je activiteiten markeren. Zodra je weet wat je passies zijn en hoe je leven eruit zal zien wanneer je jouw passies ook echt leeft, dan kun je een plan maken om van je dromen een nieuwe realiteit te maken.

Eerst laten ‘landen’

Belangrijk is dat je je hierbij realiseert dat wanneer je passies in kaart zijn gebracht, je je leven niet overhoop hoeft te halen om alles nu en direct te gaan doen. Laat het gevoel van weten wat je passies zijn eerst ‘landen’ en begin met een kleine stap in je plan. Luister na het zetten van deze eerste stap naar de feedback die je van anderen ontvangt. Kijk hoe je je na die feedback voelt en verander eventueel de manier waarop je jouw passie probeert te leven tot je het gevoel krijgt dat je ‘jouw ding’ helemaal leeft.

Tijd maken

Bedenk dat je geen ‘tijd vindt’ voor de belangrijke dingen in je leven, je maakt tijd. Als er iets is dat je wilt doen, iets dat je wilt bereiken, begin dan vandaag met daar tijd voor te maken.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Wouter ter Reehorst

Wouter ter Reehorst

Wouter ter Reehorst (1960) is auteur van Succesvol als zzp’er (www.boomnelissen.nl) en Film van jouw leven (www.gvmedia.nl).

Hij helpt (vaak jonge) ondernemers hun talenten te ontwikkelen en iets op te bouwen waar zij trots op kunnen zijn. In de boeken, workshops en columns deelt hij zijn ervaringen als ondernemer en informal investor.

Als bestuurslid van diverse stichtingen heeft cultureel ondernemerschap zijn belangstelling.

In zijn vrije tijd is hij actief als drummer en sportvlieger.