gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

De eerste 3 stappen

16 mei 2013

Veel startende ondernemers die ik heb leren kennen vergissen zich in de fase vóór het ondernemerschap. Eerlijkheidshalve, ook ik heb me daar in vergist voor de start van Wansink & Partner. Mijn belangrijkste valkuil? Niet goed doordacht en doorgesproken meerjarenplan.

Soms lees ik blogs van mijn partners die ik zelf had kunnen schrijven, zo kwam ik onderstaande blog tegen van Thijs Wansink. Thijs is partner van ikwordzzper.nl en helpt met zijn medewerkers startende zzp'ers op weg via Wansink & Partner een boekhoudkantoor met 3 filialen in Groningen, Hengelo en Almelo.

Onderstaande blog is geschreven door Thijs Wansink.

Stap 1: de dromen

Veel startende ondernemers die ik heb leren kennen vergissen zich in de fase vóór het ondernemerschap. Eerlijkheidshalve, ook ik heb me daar in vergist voor de start van Wansink & Partner. Belangrijkste valkuil: niet goed doordacht en doorgesproken meerjarenplan.

Het draait er niet om het beste plan ooit te schrijven. Het gaat er om dat je een duidelijk stappenplan hebt, om ondernemer te worden en te blijven! Dat gaat dus veel verder dan 'alleen' een ondernemersplan. Je kan immers nog zo'n mooi ondernemersplan geschreven hebben, als je familie niet meewerkt, je persoonlijk andere doelen hebt of gewoon domweg geen passie hebt in wat je gaat doen, dan kom je er nooit! Denk goed na over wat je nu ECHT wil en kan. Schrijf / teken / film / kleur dit in op je eigen persoonlijke manier. Laat dat vervolgens ook eens zien aan je naasten; je vrouw of man, je beste vriend(in), je opa, wie dan ook. Zorg er ook zeker voor dat de mensen waarmee je 'samenleeft' het plan ondersteunen, begrijpen en vooral met je mee denken. Maar het allerbelangrijkste is dat je zelf er helemaal voor wil gaan.

Stap 2: de nachtmerrie

Nu komt het moeilijke gedeelte, want nu moet er iemand komen vertellen dat je toekomstvisie helemaal niet zo super is. Je verdient de eerste paar jaren geen klote, je bent vergeten dat van het resultaat nog een grote vriend moet eten: die blauwe. Het startkapitaal wat je nodig hebt krijg je van je hele leven niet bij elkaar, laat staan dat je het zelf op je bankrekening hebt staan. En tot overmaat van ramp: het derde kind kwam toch net even iets sneller, dus de verbouwing moet ook iets eerder gebeuren dan de planning was. Je dacht nog wel zo'n goed persoonlijk plan te hebben gemaakt. Als het goed is staat nu echter de 'echte' ondernemer in je op! Als het goed is krijg je nu juist positieve energie van alle situaties die zich voordoen... en je bent nog niet eens gestart! Mocht je nu trouwens je 'papieren-plan' niet kunnen testen door een werkelijke gebeurtenis in je leven, wees dan een ondernemer en bedenk zelf, of laat bedenken door je kritische vriend, alle rampscenario's die misschien voor kunnen komen. Leuk hè, zo'n mindgame met jezelf. Geloof me, als ondernemer ga je dat vaker doen!

Stap 3: de papieren tijgers

Langzaam maar zeker weet je zeker of je wel of geen ondernemer wil worden en vooral hoe. Een ondernemersplan begint wel een heel goed idee te worden! Er is genoeg te vinden over het schrijven van een ondernemersplan internet (Tip: KvK en Leren.nl). Daarnaast zijn er genoeg adviseurs die je voor een redelijk, klein bedrag daar goed bij kunnen helpen. Probeer echter zoveel mogelijk zelf te schrijven! Ja, en natuurlijk kan ik je ook helpen bij het opstellen van een ondernemersplan.

Het is, naar mijn mening, een beetje afhankelijk van wat je wil gaan doen en hoe uitgebreid en 'luxe' je plan moet worden. Bedenk bij het schrijven ook het doel van het ondernemersplan, is het plan alleen voor jezelf of ook voor investeerders? Hoewel ik fel tegenstander ben van twee verschillende ondernemersplannen (één voor intern gebruik en één voor extern gebruik), ben ik wel voorstander van een uitgebreidere versie voor je eigen gebruik. Schrijf in je eigen plan ook de rampscenario's uit! Voornamelijk wat je gaat doen indien deze voorkomen. Hopelijk kun je jezelf er toe dwingen mocht het zo ver komen, dan ook te handelen zoals je 'gepland' hebt. Het laatste wat ik je voor deze keer mee wil meegeven is, probeer je plan SMART te maken. Waar deze methodiek eigenlijk op neer komt is: je schrijft het plan zo dat je nooit een zelfreflectie ontwijkend smoesje hebt.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord