• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

BGL vervangt VAR-verklaring

Vind jij de overgang van de VAR in de BGL-verklaring ook zo verwarrend? Wat gaat er nu precies veranderen en wat blijft er hetzelfde? Hier de belangrijkste punten ter informatie voor freelancers en zzp’ers.

De BGL (beschikking geen loonheffing) die medio 2015 in zal gaan, vervangt alle vier de VAR-verklaringen. Enerzijds is dit handig, anderzijds moet er bij verandering van werkomstandigheden of opdracht wel een nieuwe verklaring aangevraagd worden. Dit betekent dat je waarschijnlijk vaker een BGL-verklaring zal moeten aanvragen. Deze aanvraag gaat via een webmodule, dit is een online vragenlijst. Deze vragenlijst duurt zo’n 20 minuten wanneer je alle informatie bij de hand hebt. De vragenlijst is gedeeltelijk geautomatiseerd waardoor er bepaalde vragen al ingevuld worden door de webmodule. Het aanvragen duurt dus ongeveer even lang als het aanvragen van een VAR-verklaring.

Met de ingang van de BGL-verklaring zal de opdrachtgever meer verantwoordelijkheid krijgen, want zij moeten de BGL-verklaring controleren. Net als voorheen is de zzp'er verantwoordelijk voor het aanvragen van de BGL en is het aanvragen niet verplicht, al kunnen opdrachtgevers er wel naar vragen.

Ook blijft het onduidelijk op welke feiten de status van een zzp'er zal worden getoetst door de belastingdienst. De BGL biedt geen zekerheid voor de zzp´er; achteraf kan de belastingdienst nog altijd aanslagen plegen voor bijvoorbeeld sociale premies en afdracht loonheffing. Een afwijzing voor de zelfstandigenaftrek blijft eveneens bestaan.

Verder is er nog altijd geen duidelijke wettelijke afbakening tussen een “gewone” werknemer en een zelfstandig ondernemer.
Opdrachtgevers kunnen door deze vernieuwing aansprakelijk gesteld worden wanneer zij onterecht geen loonheffing en premies afdragen.

In conclusie kan er gezegd worden dat er voor de zzp´er dus eigenlijk vrij weinig veranderd.

Wat vinden jullie van deze verandering? Vinden jullie het positief, onnodig of wellicht iets geheel anders? Behoefte om je mening hierover te delen met de wereld en/of de discussie aan te gaan? Kijk op de freelancer.nl LinkedIn discussiegroep.

Blogs

ZZP Agenda

augustus
20
Terug naar overzicht
Jantine Bergman

Jantine Bergman

Jantine Bergman werkt sinds kort op de marketing en communicatieafdeling van freelancer.nl. Zij houdt zich bezig met onderzoek naar wat zzp’ers bezig houdt en probeert ze hierover zo goed mogelijk te informeren. Jantine is samen met Richelle actief op de social media pagina’s van freelancer.nl. Ze is integer, hardwerkend en niet op haar mondje gevallen.

Klik hier voor het profiel van Jantine op LinkedIn.