• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Bestaat de boekhouder over tien jaar nog?

Uit onderzoek van ZZP Barometer blijkt dat steeds meer zzp’ers hun eigen boekhouding, belastingaangiftes en jaarrekeningen verzorgen. Dat doen ze veelal met behulp van online boekhoudprogramma’s. Op radiozender BNR werd daarom de vraag gesteld: bestaat de traditionele boekhouder voor zzp’ers straks nog?

Uit onderzoek van ZZP Barometer blijkt dat steeds meer zzp’ers hun eigen boekhouding, belastingaangiftes en jaarrekeningen verzorgen. Dat doen ze veelal met behulp van online boekhoudprogramma’s. Op radiozender BNR werd daarom de vraag gesteld: bestaat de traditionele boekhouder voor zzp’ers straks nog?

Volgens het onderzoek doet 35 procent van de zzp’ers de boekhouding volledig zelf. De helft van hen doet het gedeeltelijk zelf. Slechts 15 procent van de zzp’ers besteedt de boekhouding volledig uit. In 2013 deed bijna de helft dit nog.

Spreken voor eigen parochie
Is het verstandig om de boekhouding zelf te doen? En kunnen zzp’ers dit daadwerkelijk helemaal zelf met behulp van een boekhoudprogramma? BNR laat twee boekhouders aan het woord die benadrukken dat het zelf uitvoeren van de administratie en belastingzaken een risicovolle aangelegenheid is. Er is altijd kans op fouten en daarom is het aan te raden dat een professional helpt. Een aanbieder van boekhoudsoftware stelt in een reactie dat zzp’ers met de juiste software het prima zelf kunnen doen.  Beide reacties zijn logisch, de heren spreken voor eigen parochie.

Optimaal gebruik maken van belastingvoordelen
In principe is het niet moeilijk om zelf de boekhouding te doen. De basis is eenvoudig. Maar soms is het verstandig dat een specialist meekijkt. Bijvoorbeeld bij het opstellen van een jaarrekening en het doen van de inkomstenbelastingaangifte. Een specialist weet namelijk precies hoe een zzp’er het meeste kan profiteren van belastingvoordelen. Zo verdient hij zichzelf terug. Daarnaast kunnen er complexe zaken zijn die de boekhouding ingewikkeld maken, bijvoorbeeld als je een auto of woonhuis gedeeltelijk zakelijk gebruikt. Ook de btw-aangifteregels zijn lastig. Hier worden veel fouten mee gemaakt.

Toekomstbestendig
Bestaat de traditionele boekhouder nog over tien jaar? Ik denk het wel. Een aantal belangrijke redenen heb ik hiervoor al genoemd. Daarnaast zien wij bij Tentoo veel zzp’ers die zich écht alleen maar bezig willen houden met hun vak. Zij hebben totaal geen zin in en/of tijd voor boekhouding en belastingzaken. Er blijft dus altijd behoefte aan diensten van boekhouders.
Tentoo ZZP-Support verzorgt de boekhouding, belastingaangiftes, facturatie en het debiteurenbeheer van klanten. Bovendien doen wij aan voorfinanciering: de zzp’er geeft aan ons door voor wie hij heeft gewerkt en voor welk bedrag en zeven dagen later staat het geld op zijn rekening. Dat maakt onze dienst enorm populair. Dus ook Tentoo ZZP-Support bestaat zeker nog over tien jaar!

Leer hier meer informatie over ZZP-Support van Tentoo

Blogs

ZZP Agenda

juni
25
juni
26
Terug naar overzicht
Jan Meulendijks

Jan Meulendijks

Jan Meulendijks werkt als content marketeer voor Tentoo. Tentoo biedt loongerelateerde diensten aan ondernemers, zzp’ers en freelancers, zodat zij onbekommerd kunnen ondernemen. Ruim 22.000 freelancers en zzp’ers worden via Tentoo verloond.

Jan heeft in het verleden als freelancer gewerkt en werd daarbij verloond via Tentoo. Sinds 2014 werkt hij bij het eerste payrollbedrijf van Nederland. Volg Tentoo op Twitter voor het nieuws en ontwikkelingen over zzp’ers en ondernemen: @Tentoo_nl