gasten online
Registreer en profiteer!
 

Bestaat de boekhouder over tien jaar nog?

25 oktober 2016

Uit onderzoek van ZZP Barometer blijkt dat steeds meer zzp’ers hun eigen boekhouding, belastingaangiftes en jaarrekeningen verzorgen. Dat doen ze veelal met behulp van online boekhoudprogramma’s. Op radiozender BNR werd daarom de vraag gesteld: bestaat de traditionele boekhouder voor zzp’ers straks nog?

Uit onderzoek van ZZP Barometer blijkt dat steeds meer zzp’ers hun eigen boekhouding, belastingaangiftes en jaarrekeningen verzorgen. Dat doen ze veelal met behulp van online boekhoudprogramma’s. Op radiozender BNR werd daarom de vraag gesteld: bestaat de traditionele boekhouder voor zzp’ers straks nog?

Volgens het onderzoek doet 35 procent van de zzp’ers de boekhouding volledig zelf. De helft van hen doet het gedeeltelijk zelf. Slechts 15 procent van de zzp’ers besteedt de boekhouding volledig uit. In 2013 deed bijna de helft dit nog.

Spreken voor eigen parochie
Is het verstandig om de boekhouding zelf te doen? En kunnen zzp’ers dit daadwerkelijk helemaal zelf met behulp van een boekhoudprogramma? BNR laat twee boekhouders aan het woord die benadrukken dat het zelf uitvoeren van de administratie en belastingzaken een risicovolle aangelegenheid is. Er is altijd kans op fouten en daarom is het aan te raden dat een professional helpt. Een aanbieder van boekhoudsoftware stelt in een reactie dat zzp’ers met de juiste software het prima zelf kunnen doen.  Beide reacties zijn logisch, de heren spreken voor eigen parochie.

Optimaal gebruik maken van belastingvoordelen
In principe is het niet moeilijk om zelf de boekhouding te doen. De basis is eenvoudig. Maar soms is het verstandig dat een specialist meekijkt. Bijvoorbeeld bij het opstellen van een jaarrekening en het doen van de inkomstenbelastingaangifte. Een specialist weet namelijk precies hoe een zzp’er het meeste kan profiteren van belastingvoordelen. Zo verdient hij zichzelf terug. Daarnaast kunnen er complexe zaken zijn die de boekhouding ingewikkeld maken, bijvoorbeeld als je een auto of woonhuis gedeeltelijk zakelijk gebruikt. Ook de btw-aangifteregels zijn lastig. Hier worden veel fouten mee gemaakt.

Toekomstbestendig
Bestaat de traditionele boekhouder nog over tien jaar? Ik denk het wel. Een aantal belangrijke redenen heb ik hiervoor al genoemd. Daarnaast zien wij bij Tentoo veel zzp’ers die zich écht alleen maar bezig willen houden met hun vak. Zij hebben totaal geen zin in en/of tijd voor boekhouding en belastingzaken. Er blijft dus altijd behoefte aan diensten van boekhouders.
Tentoo ZZP-Support verzorgt de boekhouding, belastingaangiftes, facturatie en het debiteurenbeheer van klanten. Bovendien doen wij aan voorfinanciering: de zzp’er geeft aan ons door voor wie hij heeft gewerkt en voor welk bedrag en zeven dagen later staat het geld op zijn rekening. Dat maakt onze dienst enorm populair. Dus ook Tentoo ZZP-Support bestaat zeker nog over tien jaar!

Leer hier meer informatie over ZZP-Support van Tentoo

Terug naar overzicht

Jan Meulendijks

Jan Meulendijks werkt als content marketeer voor Tentoo. Tentoo biedt loongerelateerde diensten aan ondernemers, zzp’ers en freelancers, zodat zij onbekommerd kunnen ondernemen. Ruim 22.000 freelancers en zzp’ers worden via Tentoo verloond.

Jan heeft in het verleden als freelancer gewerkt en werd daarbij verloond via Tentoo. Sinds 2014 werkt hij bij het eerste payrollbedrijf van Nederland. Volg Tentoo op Twitter voor het nieuws en ontwikkelingen over zzp’ers en ondernemen: @Tentoo_nl

Meer blogs van Jan Meulendijks

9 maart 2017

Minimumtarieven voor freelancers: goed idee of niet?

3 oktober 2016

De belangrijkste reden dat de Wet DBA niet werkt

19 september 2016

Paniek rondom Wet DBA verklaard aan de hand van krantenkoppen

12 augustus 2016

Verplicht pensioenfonds voor zzp’ers? Slecht plan!

9 mei 2016

Modelovereenkomsten en de wet DBA: over problemen en oplossingen

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord