gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Ben je in 2013 gestart? Vergeet je aanloopkosten niet.

7 februari 2014

Voor de start van je onderneming, dus voor je je inschrijft bij de KvK en een btw nummer is uitgereikt door de belastingdienst, maak je al aanloopkosten. Neem die mee in je belastingaangifte.

Wat zijn aanloopkosten?

Dit zijn kosten die je hebt gemaakt in het kader van je onderneming voordat je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Tot 5 jaar terug

In de aangifte inkomstenbelasting over het eerste kalenderjaar waarin je jouw onderneming echt start, mag je ook de (aanloop) kosten die je in de vijf daaraan voorafgaande kalenderjaren hebt gemaakt in aftrek brengen. Ben je bijvoorbeeld in 2013 gestart, dan mag je de (zakelijke) kosten vanaf 1 januari 2008 in aftrek brengen.

Enkele voorbeelden

Denk bij aanloopkosten aan o.a. de volgende kosten:

  • Reiskosten en km declaraties (ben je met je privé auto voor je op te starten bedrijf op pad geweest dan mag je € 0,19 cent per km als bedrijfskosten in aftrek brengen);
  • Lunch/diners (met relatie/cliënt);
  • Telefoonkosten;
  • Website/webhosting;
  • Laptop;
  • Drukwerk (visitekaartjes);
  • Studiekosten/cursussen;
  • Boeken;
  • Juridische advieskosten/notaris.

Deze kosten moet je wel kunnen aantonen aan de hand van facturen of een kilometeradministratie met een agenda waarin de afspraken staan. Daarnaast moet je de relatie tussen de kosten en je bedrijf kunnen verantwoorden.

Denk ook aan de btw

Wanneer je ondernemer voor de btw bent, mag je de btw die over jouw zakelijke kosten in rekening wordt gebracht, in aftrek brengen bij je btw aangifte. Let wel op dat je over de representatiekosten, zoals lunch en diner, je de btw niet in aftrek mag brengen.

Heb je hulp nodig bij het berekenen van je fiscale voordelen?

Met deze tips wil ik je helpen belasting te besparen of zelfs terug te krijgen. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, de partners van ikwordzzper.nl staan graag voor jou klaar om je te helpen met het inzicht geven in jouw fiscale planning om zo veel mogelijk belastingvoordelen te kunnen benutten. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Ronald Glasbergen

Ronald Glasbergen is partner van startersplatform ikwordzzper.nl en gecertificeerd zelfstandig belastingadviseur. Met zijn bedrijf Glasbergen Belastingadvies helpt hij (startende) zzp’ers de cijfers op orde te brengen en de vele belastingvoordelen die er voor zzp’ers zijn te benutten bij de belastingaangifte.

Bekijk hier zijn website of voeg hem toe via deze link.

 

Meer blogs van Ronald Glasbergen

1 maart 2017

In 2017 betaal je geen belasting tot een winst van € 26.832

8 juni 2015

In 5 stappen zelf je aangifte omzetbelasting indienen

27 maart 2015

5 tips om als zzp’er geld te besparen bij je belastingaangifte

23 februari 2015

Uren bijhouden levert aftrekpost van € 9.403 op

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord