• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Belastingdienst controleert strenger op zakelijke kosten van ondernemers; 5 tips!

Niet alle uitgaven van een ondernemer kunnen als zakelijke kosten in mindering op je winst worden gebracht. Alleen de uitgaven, die je hebt gedaan in het zakelijke belang van je onderneming zijn aan te merken als kosten van je onderneming. Let er wel op, dat je alle zakelijke kosten goed in beeld hebt!

1. Zakelijk of privé?

Probeer altijd in je administratie een duidelijke scheiding te maken tussen zakelijke kosten en privé uitgaven. Het is eenvoudig om een zakelijke bankrekening te openen en het geeft je onderneming meer uitstraling. Periodiek kan je eenvoudig bedragen naar je eigen bankrekening overmaken voor privé uitgaven.
Lees ook het artikel in de kennisbank van ikwordzzper.nl: Zakelijke bankrekening openen of niet?

2. Van aftrek uitgesloten kosten

Volgens de wet is voor een aantal soorten kosten geen aftrek mogelijk.
Het gaat om: standsuitgaven, werkruimte in je privé woning, telefoonabonnementen, literatuur, kleding, persoonlijke verzorging en geldboetes.
Er zijn speciale regels voor de aftrek van kosten voor een werkruimte in je woning. Het moet gaan om een zelfstandig deel van je woning, met o.a. een eigen ingang en eigen sanitair. Deze ruimte zou je bv. ook kunnen verhuren aan een ander. Een werkplek in je woonkamer of slaapkamer wordt door de Belastingdienst niet gezien als een werkruimte. Zakelijke telefoonkosten zijn aftrekbaar; het abonnement voor je telefoon thuis niet.
Kosten van kleding zijn in principe niet aftrekbaar, maar de kosten van werkkleding wel.

Kijk hier voor meer informatie:
Kun je kosten opvoeren voor werkruimte in de woning?

Welke kosten mag ik aftrekken als zzp´er?

3. Beperkt aftrekbare kosten

Er zijn een aantal kosten met een zogenaamd “gemengd karakter”. Het zijn zakelijke kosten, maar er zit ook een privé deel in. Denk hierbij bv. aan representatiekosten, kosten van congressen etc. en reiskosten, die je voor je onderneming maakt met je eigen privé auto. Representatiekosten etc. zijn slechts voor 73,5 % aftrekbaar. Het andere deel moet als privé uitgaven worden beschouwd.
Voor zakelijke kilometers met je privé auto mag je € 0,19 per kilometer in aftrek brengen. Lees meer in dit artikel: Auto op de zaak of privé?

4. Aanloopkosten

Kosten die gemaakt zijn in de aanloopfase voor de start van je onderneming kunnen aftrekbaar zijn. Dit wordt vaak vergeten. Je kunt mogelijk het totale bedrag van de kosten, die je in de 5 voorafgaande kalenderjaren hebt gemaakt, in aftrek brengen op je winst in je 1e jaar als ondernemer. Meer informatie hierover vind je in de kennisbank: Aftrek van privé (eerder) aangekochte zaken

5. Administratie

De administratie van je onderneming moet een duidelijk inzicht geven in de opbrengsten en kosten over een boekjaar. Let op vooruitbetaalde en nog te betalen bedragen op het eind van het jaar! Vanzelfsprekend moet je boekhouding bij controle netjes geordend en toegankelijk zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor eventuele controle door de Belastingdienst. Als ondernemer heb je een wettelijke administratieplicht.

Heb je hulp nodig bij het bepalen welke kosten jij kunt aftrekken?

Met deze tips wil ik je helpen belasting te besparen of zelfs terug te krijgen. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, de partners van ikwordzzper.nl staan graag voor jou klaar om je te helpen met het inzicht geven in jouw fiscale planning om zo veel mogelijk belastingvoordelen te kunnen benutten. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

mei
23
mei
28
Terug naar overzicht