gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Belastingdienst controleert strenger op zakelijke kosten van ondernemers; 5 tips!

25 juni 2014

Niet alle uitgaven van een ondernemer kunnen als zakelijke kosten in mindering op je winst worden gebracht. Alleen de uitgaven, die je hebt gedaan in het zakelijke belang van je onderneming zijn aan te merken als kosten van je onderneming. Let er wel op, dat je alle zakelijke kosten goed in beeld hebt!

1. Zakelijk of privé?

Probeer altijd in je administratie een duidelijke scheiding te maken tussen zakelijke kosten en privé uitgaven. Het is eenvoudig om een zakelijke bankrekening te openen en het geeft je onderneming meer uitstraling. Periodiek kan je eenvoudig bedragen naar je eigen bankrekening overmaken voor privé uitgaven.
Lees ook het artikel in de kennisbank van ikwordzzper.nl: Zakelijke bankrekening openen of niet?

2. Van aftrek uitgesloten kosten

Volgens de wet is voor een aantal soorten kosten geen aftrek mogelijk.
Het gaat om: standsuitgaven, werkruimte in je privé woning, telefoonabonnementen, literatuur, kleding, persoonlijke verzorging en geldboetes.
Er zijn speciale regels voor de aftrek van kosten voor een werkruimte in je woning. Het moet gaan om een zelfstandig deel van je woning, met o.a. een eigen ingang en eigen sanitair. Deze ruimte zou je bv. ook kunnen verhuren aan een ander. Een werkplek in je woonkamer of slaapkamer wordt door de Belastingdienst niet gezien als een werkruimte. Zakelijke telefoonkosten zijn aftrekbaar; het abonnement voor je telefoon thuis niet.
Kosten van kleding zijn in principe niet aftrekbaar, maar de kosten van werkkleding wel.

Kijk hier voor meer informatie:
Kun je kosten opvoeren voor werkruimte in de woning?

Welke kosten mag ik aftrekken als zzp´er?

3. Beperkt aftrekbare kosten

Er zijn een aantal kosten met een zogenaamd “gemengd karakter”. Het zijn zakelijke kosten, maar er zit ook een privé deel in. Denk hierbij bv. aan representatiekosten, kosten van congressen etc. en reiskosten, die je voor je onderneming maakt met je eigen privé auto. Representatiekosten etc. zijn slechts voor 73,5 % aftrekbaar. Het andere deel moet als privé uitgaven worden beschouwd.
Voor zakelijke kilometers met je privé auto mag je € 0,19 per kilometer in aftrek brengen. Lees meer in dit artikel: Auto op de zaak of privé?

4. Aanloopkosten

Kosten die gemaakt zijn in de aanloopfase voor de start van je onderneming kunnen aftrekbaar zijn. Dit wordt vaak vergeten. Je kunt mogelijk het totale bedrag van de kosten, die je in de 5 voorafgaande kalenderjaren hebt gemaakt, in aftrek brengen op je winst in je 1e jaar als ondernemer. Meer informatie hierover vind je in de kennisbank: Aftrek van privé (eerder) aangekochte zaken

5. Administratie

De administratie van je onderneming moet een duidelijk inzicht geven in de opbrengsten en kosten over een boekjaar. Let op vooruitbetaalde en nog te betalen bedragen op het eind van het jaar! Vanzelfsprekend moet je boekhouding bij controle netjes geordend en toegankelijk zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor eventuele controle door de Belastingdienst. Als ondernemer heb je een wettelijke administratieplicht.

Heb je hulp nodig bij het bepalen welke kosten jij kunt aftrekken?

Met deze tips wil ik je helpen belasting te besparen of zelfs terug te krijgen. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, de partners van ikwordzzper.nl staan graag voor jou klaar om je te helpen met het inzicht geven in jouw fiscale planning om zo veel mogelijk belastingvoordelen te kunnen benutten. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

John Norder

J.M. (John) Norder FFP RB is met zijn kantoor, Financieel Centrum Alkmaar, partner van ikwordzzper.nl. Een administratiekantoor dat graag met je meedenkt.

Je kunt John volgen via Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn of bezoek zijn website.

 

Meer blogs van John Norder

5 maart 2015

Studiekosten nog aftrekbaar over 2014?

16 januari 2015

Jaarrekening en winst: waar moet je aan denken?

17 december 2014

Netwerken: is dat ook iets voor jou als zzp'er?

13 november 2014

Pensioenfonds voor zzp'ers; wat zijn de alternatieven?

10 september 2014

Ben jij ondernemer? Hoe zit het precies?

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord