gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

AOV-markt in spagaat

3 september 2015

Niet zo lang geleden stond een interessant artikel in de krant van Richard van de Crommert: Supermarktketens zitten in een spagaat. Het middensegment dreigt te verdwijnen. Er moet een keuze naar boven of beneden in de markt worden gemaakt. Ons besteedbaar inkomen is de laatste jaren niet gegroeid, maar we geven wel extra geld uit aan communicatie-apparatuur zoals smartphones en tablets. We moeten dus ergens op besparen.

Voor de basisboodschappen kiezen we sinds enkele jaren voor het goedkoopste. Een keten als Lidl had in 2008 een marktaandeel van 4,8%. Afgelopen jaar verdubbelde dat naar 9,7%. Volgens strateeg Paul Moers en supermarktspecialist Gerard Rutte zullen ook andere ketens geconfronteerd worden met deze vraag.

Onze gedachten gingen gelijk uit naar de wereld van ondernemers en verzekeringen. Is deze tendens zich hier ook aan het ontwikkelen. Wij weten dat de tarieven voor zelfstandigen niet jaarlijks stijgen en wij weten ook dat veel zelfstandigen hun uurtarief niet vastgesteld hebben op de kosten die ondernemerschap met zich mee brengt. En hun inkomen dus redelijk blijft terwijl uitgaven stijgen.

Is het hier ook zo dat een ondernemer liever kiest voor een flitsend uitziend bezit waarmee indruk gemaakt kan worden op vrienden en klanten hoger op de agenda dan financiële continuïteit bij ziekte, ongeval, overlijden arbeidsongeschikt of beroeps-aansprakelijkheid. Jammer genoeg, denk ik dat dit inderdaad het geval is.

Mede dankzij strengere controle op kwaliteit van producten en aanscherping van wet en regelgeving door de AFM ligt de tijd dat ondernemers kozen voor voor inferieure verzekeringen omdat deze zo lekker goedkoop waren achter ons.

Laten wij hopen in het belang van de ondernemer zelf en de BV Nederland dat deze tijden niet terugkomen. Want in tegenstelling tot veel producten in de retail, betekend een lage premie vaak ook slechtere voorwaarden en teleurstelling op het moment dat de verzekering het hardst nodig is.

Zit de AOV in een spagaat?

In de Telegraaf schreef Richard van de Crommert onlangs dat supermarktketens in een spagaat zitten. Doordat het middensegment niet rendabel meer is, moeten winkelformules kiezen of zij zich bovenaan of onderaan de markt willen begeven. De vraag die voor onze branche van toepassing is: geldt dit ook voor de markt voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen?

Manier om te besparen

De reden dat supermarkten het moeilijk hebben, is dat het besteedbaar inkomen van de consument niet is gegroeid, maar er wordt wel extra geld uitgegeven aan tablets en smartphones. Ergens moet dan toch op bespaard worden en de boodschappen bleken hiervoor uitermate geschikt. De goedkope supermarktketen Lidl zag het marktaandeel verdubbelen naar 9,7%. Laten we deze situatie eens vergelijken met een zelfstandig ondernemer die een AOV zoekt.

Wij weten dat de tarieven voor zelfstandigen niet jaarlijks stijgen en wij weten ook dat veel zelfstandigen hun uurtarief niet vastgesteld hebben op de kosten die ondernemerschap met zich meebrengt. Hun inkomen blijft dus redelijk stabiel, terwijl de uitgaven wel stijgen. Het gevaar bestaat dan ook dat er een manier wordt gezocht om te besparen en dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering of de beroepsaansprakelijkheidsverzekering daarvan de dupe is.

Instant gratification of langetermijndenken

Veel ondernemers kiezen liever voor een flitsend uitziend bezit waarmee indruk gemaakt kan worden op vrienden en klanten dan voor financiële continuïteit bij ziekte, ongeval, overlijden, arbeidsongeschiktheid of beroepsaansprakelijkheid. Dat noemen we een voorkeur voor instant gratification. Liever nu iets moois dan aan de toekomst denken, zo redeneren zij.

Uit herhaaldelijk onderzoek blijkt echter dat mensen die naar de lange termijn kijken succesvoller zijn in hun leven. Oftewel: het goed indekken van financiële risico’s wordt vooral gedaan door succesvolle ondernemers.

Er zijn geen goedkope inferieure AOV’s meer

De tijd dat ondernemers kozen voor inferieure verzekeringen omdat deze zo lekker goedkoop waren, ligt inmiddels achter ons. Mede dankzij strengere controle op de kwaliteit van financiële producten en aanscherping van wet- en regelgeving door de AFM.

Laten wij hopen in het belang van de ondernemer zelf en de BV Nederland dat de tijden van goedkope polissen niet terugkomen. Want in tegenstelling tot bij veel producten in de retail, betekent een lage premie, vaak ook slechtere voorwaarden en teleurstelling op het moment dat de verzekering het hardst nodig is. Goedkoop is bij een AOV op lange termijn vrijwel altijd duurkoop.

Terug naar overzicht

aovXL

aovXL is een onderdeel van Kendall & Mason welke al meer dan 50.000 hoger opgeleide ondernemers verzekerd van een goede collectieve verzekering. Via deze blog geven ze meer informatie over verzekeringen of stellen actuele onderwerpen aan de kaart. Bekijk ons collectief met aovXL en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Lees hieronder nog meer interessante blogs van het team van aovXL:

Meer blogs van aovXL

7 november 2016

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nuttig?

18 oktober 2016

Misverstanden over de AOV

22 februari 2016

Die knie wil niet, maar de rest doet het nog

6 juli 2015

9 tips voor een goedkope ZZP-AOV (en de nadelen ervan)

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord