• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Als zzp'er moet je scherp blijven

Vorig jaar november lag ik bij de manuele therapeut op de bank. Voor het eerst in mijn leven moest er toch wat werk worden verricht. Na wat gesjor en getrek voelde mijn rug gelukkig weer een stuk soepeler. Voor het eerst in mijn leven vroeg ik mij af: wat krijg ik eigenlijk vergoed aan ziektekosten?

In 2010 ben ik als zzp’er gestart. Van alle kanten kreeg ik tips en adviezen om niet onverzekerd aan de slag te gaan. Ik moest een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten en ik moest als de wiedeweerga gaan sparen voor mijn pensioen. En wat te denken van een risico aansprakelijkheidsverzekering? Nou vooruit dan maar, dat ook meteen maar geregeld.

Ziekenfonds

Hoewel ik mijzelf  toch echt nog wel als jong beschouw, met mijn 40 jaar, stam ik uit de tijd van het ziekenfonds. Toen dat ophield, ben ik bij een zorgverzekeraar terechtgekomen. En ben ik nooit meer weggegaan. Ik ben namelijk nooit ziek, dus waarom me erin verdiepen? Maar regeren is vooruitzien: kosten besparen blijft belangrijk. Niet alleen in Den Haag. Ook als zzp’er moeten we scherp blijven. Zeker met al die nieuwe wetgeving kunnen we maar beter zoveel mogelijk opzij zetten.

Onvoorziene omstandigheden

Je weet maar nooit wat er op je pad komt: zo had ik een opdrachtgever die failliet ging. Helaas stonden er nog twee forse facturen open en had ik in een klap een financiële uitdaging. Ik, met weinig tot geen juridische kennis, zag door de bomen het bos niet meer en had goed advies en een steun in de rug nodig. Na veel verschillende collega-zzp’ers om raad te vragen en veel onderzoek doen ben ik er uiteindelijk achter gekomen. Dat heeft me overigens wel wat stress bezorgd en tijd gekost.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel initiatieven voor zzp’ers en ondernemers die er zelf niet uitkomen – en komen zij niet in dezelfde situatie als ik terecht. Dergelijke initiatieven bieden overigens vaak ook andere extra’s, zoals kortingen of collectieven waar je als zzp’er gebruik van kunt maken.

Zo blijkt maar weer: als zzp’er kun je maar niet (ver)zeker(d) genoeg zijn!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Martine Tekelenburg

Martine Tekelenburg

Martine Tekelenburg is Interim Marketing & Communicatieadviseur en schrijfster van columns, blogs en een kinderboek. Bekijk haar werk op haar website of op LinkedIn.