• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Als je weleens droomt over het starten van je eigen onderneming

Droom jij ook weleens over het starten van je eigen onderneming en eigen baas zijn? Veel mensen dromen van het runnen van een eigen praktijk maar durven de stap nog niet te zetten of komen nooit tot realisatie. De hybride vorm van werken -waarbij je parttime onderneemt naast een parttime baan in loondienst- biedt juist de perfecte mogelijkheid om je ondernemersdroom waar te maken.

Steeds meer mensen kiezen voor een hybride werkvorm en het past ook heel goed in deze tijd. De huidige arbeidsmarkt, en hoe deze zich ontwikkelt, leent zich uitstekend voor het realiseren van meer ondernemersdromen.

De hybride werkvorm wordt door steeds meer HBO ’ers en academici vaak bewust gekozen omdat daarmee tegemoet wordt gekomen aan hun drijfveren. Drijfveren als individuele ontplooiing, afwisseling in werkzaamheden en om breed en flexibel inzetbaar te zijn (en te blijven) op de arbeidsmarkt. Dit laatste –wat we ook wel employability noemen- draagt zeker bij aan je werkzekerheid en dit is vandaag de dag vele malen interessanter dan baanzekerheid.

Nederland telt iets meer dan 1 miljoen zzp’ers waarvan er iets meer dan 200.000 parttime ondernemen. Het aantal parttime ondernemers is trouwens de afgelopen 5 jaar met 80% gestegen!

PS: Op 28 augustus en 4 september (2017) organiseer ik om 10 uur live het webinar ‘Hoe je je droom zzp business ontdekt & realiseert‘. Meer info en registratiepagina als je deel wilt nemen aan dit (gratis) webinar.

Waarom kiezen steeds meer mensen voor een hybride werkvorm?

  • Door de parttime baan in loondienst heb je een stukje zekerheid qua inkomen. (Die baan is tegenwoordig voor niemand meer zeker en vaak ook niet vast.)
  • Maar werkzekerheid is tegenwoordig voor velen ook veel belangrijker dan baanzekerheid.
  • Ondernemen biedt vrijheid waardoor je het uitstekend kunt combineren met je privésituatie.
  • Je baan in loondienst biedt je een sociaal vangnet bij ziekte, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Dit kan ervoor zorgen dat je als ondernemer het afsluiten van een AOV, of het opzij leggen van geld voor je pensioen, nog even voor je uit kunt schuiven.
  • Ondernemerschap biedt je vrijheid, perfecte setting voor jouw ultieme werk-privébalans, een maximale kans tot individuele ontplooiing en fiscale tegemoetkomingen als o.m. de zelfstandigenaftrek en winstvrijstelling.
  • Er zijn ook pluspunten van je ondernemerschap voor je baan in loondienst. Je ziet meer kansen en mogelijkheden omdat je een ondernemende kijk op zaken ontwikkelt. Je werkplezier neemt toe omdat je geniet van de afwisseling in werk. Je wordt meer betrokken omdat je bewuster bent van de effecten van je werk op de gehele bedrijfsvoering. Je brengt je nieuwe inzichten en dieper ontwikkelde kennis en vaardigheden mee in je baan in loondienst. En je gaat ook makkelijker met veranderingen om.
  • Heb je passie voor bepaald werk? Vanuit je ondernemerschap heb je de ultieme kans om van je werk je hobby maken! Een hobby waar je je inkomen mee verdient.

Waarom is het werken met hybride professionals interessant voor werkgevers?

Voor een werkgever die talent wil binden aan zijn organisatie is het faciliteren van hybride werken een uitstekende optie. Professionals zullen zich vaker willen specialiseren op een bepaald kennisgebied waar ze passie voor hebben maar waar geen volledige werkweek mee te vullen is bij betreffende werkgever. Door de hybride arbeidsvorm kan dit talent toch gebonden worden aan het bedrijf en de professional kan wat hij/zij het allerliefste doet, uitvoeren bij meerdere organisaties! Deze ondernemende professionals dragen voor werkgevers ook weer volop bij aan innovatie en vernieuwing voor de organisatie.

Kiezen voor de hybride werkvorm om te proeven aan het ondernemerschap

Zelf heb ik 4 jaar een hybride werksituatie ervaren. Ik koos hier bewust voor omdat ik mijn ondernemersdroom een kans wilde geven maar ook eerst ervaring wilde opdoen of het runnen van mijn eigen praktijk mij wel zou bevallen en of het mij vertrouwen zou geven op werkzekerheid. Ja dus! Na 4 jaar hybride te hebben gewerkt ben ik fulltime gaan ondernemen. Iedere dag werk ik met passie en plezier voor leuke klanten en opdrachtgevers, ben ik eigen baas en verdien ik mijn inkomen.

Zo kun je de hybride werkvorm dus ook inzetten. Om te proeven aan het ondernemerschap. Als het ondernemen je dan niet bevalt kun je weer stoppen, als de combi bevalt, kun je dat blijven doen of je gaat uiteindelijk net als ik volledig voor het runnen van je eigen onderneming.

Hybride werken? Overleg met je werkgever

Overleg met je werkgever of deze je de mogelijkheid biedt te ondernemen naast je baan. Kun je bijvoorbeeld parttime werken? En sluit concurrentie en belangenverstrengeling met je baan in loondienst uit. Anders kun je vroeg of laat in een lastig integriteitsconflict terecht komen.

Voor dit blog is informatie ontleend uit het onderzoek van FastFlex (2017): Onderzoek hybride professionals.

Uitdaging voor je om te dromen vanuit schaarste en vanuit overvloed

Je kunt je ondernemersdroom bekijken vanuit je bril van schaarste of vanuit je bril van overvloed. Ontdek in een paar minuten welke bril jij vooral op hebt ten aanzien van je ondernemersdroom.

Stap 1: Pak 2 vellen papier en een pen en heb een timer bij de hand. Een timer kun je meestal wel vinden op je mobiele telefoon.

Stap 2: Zet je timer op 2 minuten en schrijf in die 2 minuten zoveel mogelijk argumenten op waarom jouw ondernemersdroom wel gerealiseerd kan worden.

Stap 3: Zet je timer opnieuw op 2 minuten en schrijf in die tijd zoveel mogelijk argumenten op waarom jouw ondernemersdroom niet gerealiseerd kan worden.

Stap 4: Bekijk het resultaat en concludeer wat je makkelijker af ging. De droom bekeken vanuit overvloed (waarom je droom wel gerealiseerd kan worden) of je droom bekeken vanuit schaarste (waarom je droom niet gerealiseerd kan worden)?

Stap 5: Sta jij op het punt om je droom zzp business te realiseren?

Wil je je ondernemersdroom succesvol realiseren vanuit overvloed?

Wil je vaardigheden ontwikkelen, deze direct toepassen en je ondernemersdroom met succes realiseren?

Daar sluit mijn droom-zzp-businesstraining met persoonlijke coaching ‘Groei in jouw droom zzp business’ naadloos op aan.

Deze 6-maandse training (met gelijkgestemden in een kleine groep, max. 5 deelnemers) waarbij je het geleerde direct toepast in je praktijk en daarbij onbeperkte coaching krijgt, start weer op 15 september 2017 in Breda. Interessant voor jou? Hier lees je alles over de training Groei in jouw zzp droom business.

Voordat je instapt kun je via een Ontdekgesprek persoonlijk kennis met mij maken en dan toetsen we samen of deze training aan jouw behoefte en verwachtingen voldoet.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

augustus
20
Terug naar overzicht
Maaike de Bruijn

Maaike de Bruijn

Maaike de Bruijn is loopbaanadviseur en businesscoach in haar eigen praktijk Bewust Zijn in Wording. Ze helpt je om je weer gelukkig in je werk te voelen.
Maaike geeft ook trainingen aan zzp'ers die willen groeien in hun droom business.