gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

9 tips voor een goedkope ZZP-AOV (en de nadelen ervan)

6 juli 2015

Er zijn heel veel manieren waarop je (tijdelijk) arbeidsongeschikt kunt worden. Door een ongeluk, ziekte of pech tijdens je wintersportvakantie. Als zzp’er ben je dan financieel enorm kwetsbaar. Gelukkig zijn er manieren om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. En nee, dat hoeft echt niet altijd duur te zijn.

 

 

Wij geven je 9 tips waarmee je bespaart op je AOV. Misschien dat je als zzp’er dan wél een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten. Maar liefst 2 op de 3 heeft er geen namelijk…

1. Kies voor een lager verzekerde bedrag

Je hoeft natuurlijk niet het standaardbedrag te verzekeren. De verzekeraar kiest meestal voor 80% van je jaarinkomen. Maar als je hier een lager bedrag van maakt, betaal je ook minder premie. Het nadeel ervan is wel dat je een lagere uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt raakt.

2. Laat de uitkering minder lang doorlopen

Een goede manier om te besparen op je premie is kiezen voor een polis die maximaal 5 of 10 jaar uitkeert bij arbeidsongeschiktheid. Houd er wel rekening mee dat je na deze periode zelf voor inkomsten moet zorgen.

3. Vink ‘passende arbeid’ aan

Als je nog wel ander werk kunt doen na je ongeluk/ziekte, noemen we dat ‘passende arbeid’. In ruil hiervoor bieden verzekeraars je een lagere premie. Het nadeel is natuurlijk wel dat je minder snel een uitkering krijgt en dat je zelf ‘passende arbeid’ moet vinden.

4. Kies bewust voor een inkomensgat

Je kunt natuurlijk best kiezen voor een uitkering die al stopt voordat je met pensioen gaat, in tegenstelling tot standaardpolissen. Dat scheelt je premie, maar je moet jezelf wel financieel kunnen redden na dat moment.

5. Maak de wachttijd langer

Hoe langer jij wacht tot je een uitkering laat uitbetalen, des te lager wordt je premie. Uiteraard moet je hier wel de financiële reserves voor hebben of opbouwen.

6. Laat jaarlijkse indexering achterwege

In plaats van jaarlijkse indexering kun je ook een vast bedrag per jaar kiezen om je uitkering te laten stijgen. Nadeel daarvan is dat op den duur de uitkering steeds minder waard wordt.

7. Verhoog het percentage arbeidsongeschiktheid

Een uitkering die pas bij 60% arbeidsongeschiktheid uitkeert is natuurlijk goedkoper dan eentje die dat al bij 25% doet. Je bespaart dus op je premie als je een hoger percentage kiest. Het risico dat je hier neemt is dat je net te weinig arbeidsongeschikt raakt om je AOV te laten uitbetalen.

8. Laat sommige ziektes weg uit de AOV

Er zijn AOV’s die bepaalde ziektes en (psychische) aandoeningen uitsluiten. Uiteraard is de premie daardoor lager, maar je risico is ook hoger. Bij een whiplash of burnout wordt er bijvoorbeeld vaak niet uitgekeerd.

9. Ga voor een schadeverzekering

Wil je een vast bedrag uitgekeerd krijgen dat niet afhankelijk is van je laatste inkomen? Dat noemen we een sommenverzekering. Bij een schadeverzekering wordt er gekeken naar wat je als laatste verdiend hebt. Het nadeel hiervan is dat je minder uitgekeerd krijgt als je omzet gedaald is. De premiebesparing hangt hier dus sterk vanaf.

Kortom:

Een goedkopere AOV is niet altijd de juiste keuze. Ook hierin geldt helaas dat 'goedkoop' ervoor kan zorgen dat je in de problemen komt. Het kan je heel erg duur komen te staan. AovXl staat voor kwaliteit, de beste AOV en dankzij de collectieve inkoopkracht, een betaalbare AOV. Het advies zal dan ook altijd uitgaan naar een kwalitatief goede AOV met de beste dekking.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

aovXL

aovXL is een onderdeel van Kendall & Mason welke al meer dan 50.000 hoger opgeleide ondernemers verzekerd van een goede collectieve verzekering. Via deze blog geven ze meer informatie over verzekeringen of stellen actuele onderwerpen aan de kaart. Bekijk ons collectief met aovXL en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Lees hieronder nog meer interessante blogs van het team van aovXL:

Meer blogs van aovXL

7 november 2016

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nuttig?

18 oktober 2016

Misverstanden over de AOV

22 februari 2016

Die knie wil niet, maar de rest doet het nog

3 september 2015

AOV-markt in spagaat

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord