• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

5 zaken die iedere zzp’er hoort te weten

Verzekeringen afsluiten is van de meeste zzp’ers geen hobby. Je betaalt voor iets dat je nooit hoopt te gebruiken. Om je te helpen slimme keuzes te maken, verklap ik 5 zaken die iedere zzp’er hoort te weten bij de start van zijn bedrijf.

1 Als zzp’er heb je niets aan je particuliere verzekeringen

Ook al werk je vanuit huis en lopen zakelijk en privé voor jou kriskras door elkaar heen, verzekeraars maken hier een strikt onderscheid in. Je zakelijke spullen verzeker je dus met een inventarisverzekering en wil je je aansprakelijkheid verzekeren, dan heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Geef je advies, dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering handig, werk je in de bouw dan is een Construction Allrisk niet overbodig.

2 Iedereen kan arbeidsongeschikt raken, jij ook

Veel zzp’ers denken dat ze onverslaanbaar zijn. Een griepje krijgt hen er niet onder. Daar kan ik me iets bij voorstellen, ze willen hun klanten niet teleurstellen en er moet natuurlijk gewoon brood op de plank komen. Maar bij een ongeval of een ernstige ziekte heb je vaak geen keuze. En dan is het natuurlijk de vraag of je het langere tijd zonder inkomen redt. Een handig hulpmiddel om je risico’s en je mogelijkheden te bekijken, is de Arbeidsongeschiktheidstool van Interpolis.

3 Als je onderverzekerd bent, heb je een probleem bij schade

Om geld te besparen, lijkt het misschien slim om een te lage waarde door te geven aan je verzekeraar. Vergeet niet dat je dan ook maar voor een deel van de schade verzekerd bent. Bij schade sta je dus nog steeds gedeeltelijk met lege handen, omdat je onderverzekerd bent. Stel dat je je inventaris maar voor de helft verzekert, dan krijg je bij schade ook maar de helft uitgekeerd. Voorkom onderverzekering en verzeker wat ertoe doet.

4 ‘Die verzekering komt nog wel’ werkt meestal niet in de praktijk

Natuurlijk is het verstandig om eerst geld te verdienen en dan pas geld uit te geven. Maar van sommige risico’s is zowel de kans dat het je overkomt als de impact bij schade zó groot, dat het toch slimmer is om ze aan te pakken. Dat betekent zeker niet altijd dat je een verzekering nodig hebt, je kunt ook preventiemaatregelen nemen om je risico’s te beperken. Verzekeringen en preventiemaatregelen zijn investeringen in de continuïteit van je bedrijf. Stel deze niet uit, want als je straks lekker op dreef bent met je eigen bedrijf, heb je juist minder tijd om je hierin te verdiepen!

5 Check 1x per jaar of je nog passend verzekerd bent

Sommige ondernemers denken dat ze overal vanaf zijn als ze hun verzekeringen bij de start geregeld hebben. Helaas. Als ondernemer blijf je risico’s lopen. Sommige risico’s groeien juist als je bedrijf groeit. Daarom is het handig om 1 keer per jaar te bekijken of je verzekeringen en je preventiemaatregelen nog wel bij je bedrijf passen. Misschien doe je er inmiddels extra activiteiten bij? Het kan zijn dat je daar dan niet voor verzekerd bent.

Mijn advies: bekijk goed welk risico's je loopt en neem de juiste maatregelen

Je hoeft echt niet alles te verzekeren. Breng eerst je risico’s in kaart, bedenk hoe groot de kans is dat ze gebeuren en wat de impact dan is. Waarschijnlijk kom je dan tot de conclusie dat je sommige risico’s prima zelf kunt dragen of kunt beperken met preventiemaatregelen. En dat sommige risico’s te groot zijn of niet voldoende te overzien, waardoor je ze liever verzekert. Dat plaatje ziet er voor iedere zzp’er anders uit. Maar één ding is zeker: met een helder inzicht in je risico’s én de juiste aanpak, investeer je in de continuïteit van je bedrijf.

Meer weten?

Bezoek de themapagina’s van Interpolis voor meer informatie over risico-inzicht en preventie, speciaal voor startende ondernemers!

 

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

oktober
04
oktober
07
Terug naar overzicht
Sjak van Nieuwkuijk

Sjak van Nieuwkuijk

Sjak is risico- en preventie expert bij Interpolis. Al 30 jaar werkt hij bij Interpolis waarvan de eerste helft als bouwkundig schade-expert. Sinds Interpolis zijn strategie heeft veranderd en zich focust op het voorkomen en beperken van risico’s, helpt hij dagelijks ondernemers om hun bedrijfsrisico’s in beeld te brengen en gepaste preventiemaatregelen te nemen.

Voor meer informatie over risico-inzicht en preventie neem een kijkje op onze speciale starterspagina of neem contact met ons op via preventiedesk@interpolis.nl

Volg Interpolis ook op Twitter en LinkedIn