• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

4 misvattingen over de BV als rechtsvorm

Ga je als zzp’er starten met ondernemen? Dan kan het nadenken over de rechtsvorm soms verlammend werken op de daadwerkelijk snelle start van je bedrijf. Vaak is dat helemaal niet nodig. Een rechtsvorm kiezen, blijkt achteraf vrij overzichtelijk en eenvoudig. Zo ervaren ook onze klanten. De meeste twijfels en misvattingen gaan over de keuze voor BV of eenmanszaak. Daarom zet ik ze hieronder voor je op een rij. Zo maak je eenvoudiger de keuze en kun je sneller starten met je bedrijf.

Een BV kost veel tijd en geld

Veel zzp’ers zien een BV als een rechtsvorm voor grote bedrijven en rijke mensen. Niets is minder waar. Zeker niet sinds de introductie van de Flex BV. Sinds 1 oktober 2012 richtten ruim 30.000 startende zzp’ers een BV op.

Het opzetten en hebben van een BV als rechtsvorm is veel sneller, eenvoudiger en goedkoper dan veel startende zzp’ers denken. Doorgaans is een BV binnen een week opgericht, maar als je echt snel aan de slag wil, is jouw BV binnen 24uur te realiseren.

Een standaard BV oprichten kost via onze website nog geen €349,- inclusief persoonlijk fiscaal advies, gratis concept statuten, KvK inschrijving en legalisatie bij een notaris bij u in de buurt. Tot een paar jaar terug was je hiervoor niet alleen veel meer geld kwijt, maar ook kostte het je al gauw een aantal middagen aan afspraken en bezoekjes. Nu kun je het dus allemaal regelen vanuit de luie stoel.

Een BV is financieel niet interessant als ik weinig verdien

Een andere misvatting die we vaak zien bij startende zzp’ers, is dat ze veronderstellen dat een BV alleen interessant is als ze meer dan €100.000,- verdienen. Een puur korte termijn financieel en fiscaal vergelijk met de eenmanszaak als rechtsvorm rechtvaardigt die gedachte op de korte termijn. Dat heeft met name te maken met de startersvoordelen die je geniet.

De vraag is echter wat je met je bedrijf wilt gaan doen. Ga je ondernemen om echt een bedrijf op te bouwen en door te groeien, dan is het starten met een BV mogelijk slimmer. Je kunt geld wat je verdient in de BV oppotten en zo gebruiken voor verdere doorgroei.

In een eenmanszaak kan dat niet. Je verdiensten worden dan belast in box1 tegen de inkomstenbelasting. Verdien je vrij goed? Dan draag je dus al gauw 52% belasting af. Loopt dat 3 jaar zo door? Dan ben je die belastingcenten dus gewoon kwijt. Je kunt ze niet in de groei van je bedrijf investeren.  

Stel je wilt na 2,5 jaar investeren in een volgende stap en hebt geld nodig? Dan zal de bank in veel gevallen niet veel voor je kunnen doen. Of ze kunnen het wel, maar je moet veel moeite doen voor een lening en een behoorlijke rente betalen. Met geld achter de hand in een BV is het veel makkelijker groeien.

Tip : Bedenk bij de rechtskeuze hoe je je onderneming wilt laten groeien op termijn.

Een BV vereist veel extra administratie

Hou jij van administratie? Waarschijnlijk – net zoals de meeste zzp’ers – niet. Zo is ook onze ervaring. Daarom is de angst voor extra administratie een vaak onterechte reden om niet voor een BV te kiezen. In de praktijk valt het erg mee. Omdat hier vaak vragen over komen, hebben we dit op onze website enige tijd geleden – ook voor jou - op een rij gezet.

Tip : Lees het artikel op onze site waarin de administratie van een BV wordt vergeleken met die van een eenmanszaak.

Voor een BV moet ik 18.000 euro storten en mijzelf verplicht €44.000 uitkeren

Onterecht worden nog veel zzp’ers afgeschrikt door de opvatting dat er €18.000,- gestort moet worden voor het starten van een BV. Steeds meer zzp’ers weten sinds de introductie van de FlexBV inmiddels wel dat dit niet meer nodig is.

Wat minder zzp’ers weten, is dat je jezelf niet perse die €44.000,- uit hoeft te keren die vaak genoemd wordt als minimum salaris van de DGA (Directeur Groot Aandeelhouder). Er is namelijk een verklaring die je kunt opstellen en naar de belastingdienst. Met deze overeenkomst kun je afstemmen met de belastingdienst dat je salaris lager of zelfs op nihil wordt vastgesteld. Op deze manier kun je, zeker de eerste jaren, investeren in je bedrijf in plaats van salaris uit te keren.

Tip: Kijk op onze site voor meer informatie over deze overeenkomst en hoe je een dergelijke verklaring in 10 minuten opstelt

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Rick Schmitz

Rick Schmitz

Rick Schmitz is fiscalist bij Online Flex BV onderdeel van FIRM24. Rick helpt ondernemers de juiste keuze te maken als het om rechtsvormen gaat.

Bij OnlineFlexBVOprichten.nl richt je eenvoudig en snel een BV op bij een notaris bij jou in de buurt.

FIRM24.com heeft een netwerk van 16 onafhankelijke notariskantoren gespecialiseerd in het oprichten van BV’s.