gasten online
Registreer en profiteer!
 

Zzp'ers over het hoofd gezien

26 maart 2013

Helaas gebeurt het nog steeds dat veel zzp-ers over het hoofd worden gezien bij de invoering van nieuwe regels. Een schrijnend voorbeeld daarvan zijn de regels rondom het kort beroepsonderwijs.

Helaas gebeurt het nog steeds dat veel zzp-ers over het hoofd worden gezien bij de invoering van nieuwe regels. Een schrijnend voorbeeld daarvan zijn de regels rondom het kort beroepsonderwijs.

Met ingang van 1 juli 2010 moeten trainers en opleiders 19% BTW in rekening brengen bij hun klanten, tenzij het kort beroepsonderwijs wordt gegeven door een erkende onderwijsinstelling. Hoe kun je een erkende onderwijsinstelling worden? Hiervoor is de Stichting CRKBO opgericht. De reglementen van het CRKBO kennen twee erkenningmogelijkheden, één voor onderwijsinstellingen en één voor zzp-ers die uitsluitend als onderaannemer werken.

De eerste mogelijkheid kent een audit. Samen met de jaarlijkse kosten voor de vermelding in het register, kost erkenning in het eerste jaar ongeveer € 1.500,- inclusief BTW. Voor veel zzp-ers een enorm bedrag! Zeker als je bedenkt dat veel zzp-ers een mix van activiteiten aanbieden en niet hun volledige omzet uit kort beroepsonderwijs halen. De erkenningsregeling voor onderaannemers is weliswaar een stuk goedkoper, maar is voor maar weinig zzp-ers voldoende. De meeste opleiders werken niet alleen als gastdocent, maar sluiten ook rechtstreeks contracten met bedrijven of particulieren, dus moeten zij volgens de regels van het CRKBO de dure procedure volgen.

Veel leden klagen over de kosten van de audit en de tijd die het kost om alles in orde te maken. Los van de kosten zijn er ook andere bezwaren tegen deze constructie. Het CRKBO is een particulier initiatief, maar hun afwijzing leidt ertoe dat je als opleider toch BTW-plichtig blijft. Helemaal vreemd is dat er geen goede bezwaar- en beroepmogelijkheden zijn. Het blijft gek dat het CRKBO als voorwaarde stelt dat je een goede klachtenregeling moet hebben, maar zelf helemaal niets heeft geregeld op dit gebied.

Natuurlijk vind ik dat er eisen gesteld mogen worden aan het onderwijs. Als goede professional hoor je het belangrijk te vinden dat je kennis en kunde op peil blijft. Maar de manier waarop het nu is geregeld, leidt tot een te grote verzwaring van administratieve lasten en regeldruk. Het kan anders! Samen met PZO doen wij ons best om dit voor elkaar te krijgen.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord