gasten online
Registreer en profiteer!
 

zzp'ers in de zorg en hun patienten in de problemen door VAR controles

3 januari 2014

Veel zzp'ers in de zorg, en hun patiënten, hebben vanaf 1 januari een groot probleem. De belastingdienst weigert de zzp'ers namelijk een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) te geven omdat de bemiddelingsbureau's waar zij staan ingeschreven, door de fiscus extra worden gecontroleerd.

Veel zzp'ers, en hun patiënten, hebben vanaf vandaag een groot probleem. De belastingdienst weigert de zzp'ers namelijk een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) te geven omdat de bemiddelingsbureau's waar zij staan ingeschreven, door de fiscus extra worden gecontroleerd.

De Corporatie Zelfstandige Zorgprofessionals voorziet grote problemen voor deze groep zzp'ers en heeft een brandbrief gestuurd aan de ministeries van Financiën en Volksgezondheid. Voorzitter Karel Hoenderdos: “Alle intermediairs, of het nu een bemiddelingsbureau is of een thuiszorginstelling, een ziekenhuis of welke opdrachtgever dan ook, vraagt per 1 januari een VAR. Wij hebben allerlei signalen gekregen dat er vanaf 1 januari geen opdrachten voor de zzp’ers die die VAR nog niet kunnen overleggen.”

Zorgverlening in gevaar
Dat betekent dat een groot aantal zzp’ers ongewild enige tijd zonder werk zal zitten, maar ook dat er in sommige gevallen een tekort aan medewerkers zal ontstaan. “In een aantal regio’s komt die zorg direct in gevaar”, zegt Hoenderdos.

Vooral in dunbevolkte regio’s zullen problemen ontstaan, zo voorspelt hij, vooral in 24-uurszorg en in palliatieve zorg. “Ik heb al signalen gekregen dat onder andere in Zeeland voor een aantal cliënten de zorg per 1 januari direct in gevaar komt.”

Te laat
Volgens Hoenderdos is het over het algemeen niet zo dat de zzp’ers zonder VAR te laat in actie zijn gekomen. “Een aantal van onze leden is al sinds oktober aan het reclameren waar hun VAR blijft.”

De controles van de fiscus nemen gewoon zeer veel tijd in beslag. “De Belastingdienst zegt op dit ogenblik: het kan nog wel 7 of 8 weken duren voordat wij alle dossiers hebben bekeken en voordat wij alle contracten hebben vergeleken en getoetst.”

Oplossing?
Indien zzp'ers in de zorg toch graag aan de slag willen als ondernemer zonder de juiste VAR, dan bestaat de mogelijkheid om een Declarabele Uren BV op te richten. Lees hier meer over deze rechtsvorm..

Bron: BNR

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord