gasten online
Registreer en profiteer!
 

zzp'er krijgt zelfde rechten als werknemer van de rechtbank.

11 april 2013

Werken als zzp'er zonder de juist gezagsverhouding kan ontslagbescherming geven bij een opdracht! Zo blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank van 14 maart 2013.

Werken als zzp'er zonder de juist gezagsverhouding kan ontslagbescherming geven bij een opdracht! Zo blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank van 14 maart 2013.

De situatie
Een jurist gaat op basis van een overeenkomst van opdracht aan het werk bij een juristenkantoor. Hij wordt contant uitbetaald. Als de opdrachtgever niet op tijd betaalt, schort hij per 24 december 2012 zijn werkzaamheden op en stuurt hij de opdrachtgever een e-mail. Hij vraagt om hervatting van de loonbetaling omdat hij werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst. Hij houdt zich ook beschikbaar om weer aan het werk te gaan. De opdrachtgever beëindigt per omgaande en per direct de overeenkomst van opdracht.

De vordering: het is een arbeidsovereenkomst
De jurist stapt naar de rechter om loonbetaling te vorderen tot en met 28 februari 2013. Uit de feitelijke uitvoering van de overeenkomst blijkt volgens hem dat het om een arbeidsovereenkomst gaat. Hij komt met de volgende argumenten:

  • Hij had geen vrijheid in de wijze waarop hij zijn werk uitvoerde.
  • Er was een gezagsverhouding.
  • De werktijden werden door de werkgever vastgesteld.
  • De hoogte van het loon was niet afhankelijk van het aantal gewerkte uren.

Omdat het om een arbeidsovereenkomst gaat en er geen dringende reden voor ontslag was, had de werkgever toestemming voor beëindiging bij het UWV moeten vragen.

Het verweer van de opdrachtgever: het is een overeenkomst van opdracht
De opdrachtgever stelt dat er helemaal geen arbeidsovereenkomst was maar een overeenkomst van opdracht en komt met de volgende argumenten:

  • In de e-mails betitelt de jurist zich als opdrachtnemer en spreekt hij van een ‘opdracht’.
  • Sinds 2010 sluit het bedrijf überhaupt geen arbeidsovereenkomsten meer.
  • De jurist heeft zelf gekozen voor een overeenkomst van opdracht en voor contante uitbetaling.
  • De jurist had nog een baan in de horeca.
  • Er is afgesproken dat er een overeenkomst van opdracht zou worden gesloten met een vast uurtarief.

De overeenkomst is inmiddels door het bedrijf beëindigd.

Het oordeel
De rechter kijkt eerst naar de afspraken die er zijn gemaakt en concludeert dat het de bedoeling van de partijen was om een overeenkomst van opdracht aan te gaan............... lees verder op P&O Actueel

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord