gasten online
Registreer en profiteer!
 

Startende zzp'ers zien door de wolken de zon!

28 maart 2013

Panteia/EIM heeft naar de ervaringen en verwachtingen gevraagd van ondernemers die in 2008 met een bedrijf zijn gestart en nu enkele jaren financieel-economische crisis achter de rug hebben.

Panteia/EIM heeft naar de ervaringen en verwachtingen gevraagd van ondernemers die in 2008 met een bedrijf zijn gestart en nu enkele jaren financieel-economische crisis achter de rug hebben.

Hoewel nog steeds dreigende wolken boven de markt hangen zien zij daar doorheen toch de zon gloren voor het eigen bedrijf. De dreigingen voor het eigen bedrijf zien deze ondernemers in bijvoorbeeld het krimpen van de afzetmarkt en toename van het aantal concurrenten. Twee op de vijf ondernemers hebben het afgelopen jaar meer of zelfs veel meer moeite moeten doen om klanten te werven dan in de jaren daarvoor.

Iets meer optimisme
Een op de drie ondernemers (35%) van de groep starters in 2008, werd het afgelopen jaar geconfronteerd met een krimpende afzetmarkt voor de producten of diensten van het bedrijf. Daar staat tegenover dat voor 29% van de ondernemers de afzetmarkt is gegroeid. De ondernemers zijn over de ontwikkeling van de afzetmarkt in 2012 iets optimistischer. Minder ondernemers - namelijk 24% - verwachten dat de afzetmarkt dit jaar zal krimpen. Het aandeel van de ondernemers die verwachten dat de afzetmarkt dit jaar zal groeien is met 31% slechts een heel klein beetje groter. Ondanks het iets grotere optimisme over de ontwikkeling van de afzetmarkt, verwacht toch bijna 40% van de ondernemers dat de concurrentie dit jaar problemen zal geven.

Met vertrouwen de toekomst tegemoet
De ontwikkeling van de omzet en het bedrijfsresultaat van de bedrijven in 2011 komt overeen met de ontwikkeling in 2010. Over de ontwikkeling van de omzet en het bedrijfsresultaat in 2012 zijn de ondernemers iets pessimistischer gestemd, maar de overgrote meerderheid van de ondernemers ziet de toekomst van het bedrijf wel met vertrouwen tegemoet.

Volgens de overgrote meerderheid van de ondernemers is het gezinsinkomen voldoende (59%) of zelfs ruim voldoende (34%) om in het levensonderhoud te voorzien. Overigens is maar 29% van de ondernemers voor het levensonderhoud van zichzelf en het gezin volledig aangewezen op de inkomsten uit het bedrijf. Daarnaast is 23% voor een groot deel aangewezen op de inkomsten uit het bedrijf. Een op de drie ondernemers (34%) heeft het afgelopen jaar bezuinigd op de gezinsuitgaven.

Lees het complete rapport in onze gratis zzp rapporten rubriek.

Bron: Ondernemerschap.nl

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord