gasten online
Registreer en profiteer!
 

Onderzoek: zzp'er smeermiddel voor innovatie in midden- en kleinbedrijf

26 maart 2013

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) vervullen een belangrijke rol bij innovatie in het midden- en kleinbedrijf. Mkb-bedrijven die innoveren met hulp van externe partijen, schakelen een op de drie keer daarvoor een zzp'er in.

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) vervullen een belangrijke rol bij innovatie in het midden- en kleinbedrijf. Mkb-bedrijven die innoveren met hulp van externe partijen, schakelen een op de drie keer daarvoor een zzp'er in.
 
Dat blijkt uit onderzoek van bureau EIM. De ruim 60.000 mkb-bedrijven die Nederland telt schakelen bij product- of processvernieuwingen zelfs vaker een zzp'er in dan een kennisinstelling. Zzp'ers dragen meestal kennis, mankracht, hun netwerk en ervaring bij aan een innovatieproject.

Als een zelfstandige wordt ingehuurd, is dat meestal omdat de zzp'er beschikt over specifieke kennis en ervaring of door zijn contacten met verschillende opdrachtgevers kan bijdragen aan kruisbestuiving. De door EIM ondervraagde ondernemers zeggen dat ze zzp'ers meestal betrekken bij uitvoerende werkzaamheden, zoals het ontwerpen, het ontwikkelen en uitvoeren van innovatieprocessen

Overigens concludeert EIM dat het gros van de mkb-bedrijven liever op eigen kracht innoveert. Dit komt omdat zzp'ers doorgaans dezelfde werkzaamheden aanbieden als werknemers. Bovendien zijn veel innovatieprojecten te kleinschalig om de kosten van een externe kracht te rechtvaardigen. Als gevolg van de kredietcrisis heeft dit financiële argument aan kracht gewonnen.

Copyright (c) 2011 Het Financieele Dagblad

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord