gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Nieuwsoverzicht week 36: polderoverleg over zzp'ers en flexiblisering klapt

8 september 2017

Deze week was het geklapte polderoverleg over de flexibilisering van de arbeidsmarkt veelvuldig in het nieuws. Ook zzp'ers en flexwerkers waren hierbij onderwerp van discussie. Verder: ondanks uitstel van de wet DBA lijken zzp'ers toch te kunnen worden gestraft en: steeds meer zzp'ers starten in de uitvaartbranche. Dat en meer lees je in dit nieuwsoverzicht!

Polderoverleg klapt, vakbonden: ‘stop flexibilisering’

Deze week was het polderoverleg veelvuldig in het nieuws. Vakbonden FNV, CNV en CVP zijn direct uit het overleg over de flexibilisering van de arbeidsmarkt gestapt.

Het doel van het overleg tussen werkgevers en werknemers was om afspraken te maken over de arbeidsmarkt, maar het overleg liep na 14 maanden op niets uit. Onder andere de versoepeling van het ontslagrecht was de boosdoener: hier zijn vakbonden het niet mee eens.

De vakbonden willen meer zekerheid voor werknemers, maar willen ook de flexibilisering van de arbeidsmarkt aan banden leggen. Dit willen zij door collectieve afspraken te maken en wetten vast te leggen die ook voor zzp’ers en flexibele krachten moeten gelden.  

De vakbonden vinden dat werkgevers te vaak zzp’ers inhuren wegens kostenbesparing en het lopen van minder risico. De bonden vinden dan ook dat het inhuren van zzp’ers of flexwerkers even duur zou moeten zijn als het in dienst nemen van vaste krachten.

Daarentegen vinden werkgevers dat de zzp’er daarvan de dupe is.

In dit nieuwsbericht lees je meer.

Ondanks uitstel wet DBA toch straf voor zzp'ers?

Ook publiceerde ZiPconomy.nl een artikel waarin het platform duidelijk maakt dat uit een interme memo van de Belastingdienst blijkt dat je als zzp’er fiscale voordelen kan mislopen als je schijnzelfstandig bent.

Ondanks het uitstellen van de wet DBA wist het platform uit de documenten te concluderen dat zzp’ers toch forse financiële nadelen kunnen verwachten bij controle. Volgens de Belastingdienst heb je niets te vrezen tenzij je bewust kwaadwillend bent. Maar: mocht de Belastingdienst erachter komen dat er toch sprake is van dienstbetrekking in plaats van ondernemerschap, dan kun je fiscale voordelen mislopen.

Als er sprake is van een dienstbetrekking, kan de ondernemer ook geen winst uit onderneming hebben gemaakt. In dat geval zou je bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek of MKB-winstvrijstelling mislopen, aldus ZiPconomy.nl.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Lees hier het hele bericht.

Steeds meer zzp'ers in de uitvaartbranche

Het CBS meldt dat steeds meer zzp’ers beginnen met hun bedrijf in de uitvaartbranche. Waren er in 2007 zo’n 1100 begrafenisondernemingen, nu zijn dat 1990. Dat is bijna 80% meer. Driekwart van de uitvaartondernemingen is een eenmanszaak: slechts 8% heeft vijf of meer mensen in dienst.

Lees hier het hele bericht.

Zzp'er laat zich minder vaak scholen

De Telegraaf meldt verder deze week ook dat zelfstandig ondernemers zich minder vaak laten scholen dan werknemers. Dat blijkt uit cijfers van ESB, een vakblad voor economen.

Ook het Sociaal Cultureel Planbureau constateerde dat werknemers meer cursussen en scholing volgen. Toch betekent dat niet dat de bedrijven van zelfstandigen er onder lijden als zij geen scholing volgen: er kan volgens de onderzoekers en hoogleraren nog niet geconcludeerd worden dat scholing tot betere ondernemingsuitkomsten leidt.

Lees hier het hele bericht.

Terug naar overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord