• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 10: grote zorgen onder zzp'ers over wet DBA

Met de Tweede Kamerverkiezingen in het vooruitzicht, laait ook de discussie rond de wet DBA op. Wat willen zzp'ers en opdrachtgevers? Hoeveel ondernemers hebben last van de wet? Deze week: ruim 60% van de zzp'ers verliest werk door de wet DBA en het overgrote deel van de opdrachtgevers en zzp'ers wil een alternatieve oplossing voor modelcontracten.

Grote zorgen onder zzp’ers door wet DBA

HeadFirst meldt dat ondanks de pogingen van staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) om zzp’ers en opdrachtgevers gerust te stellen, zo’n 60% van de zzp’ers werk verliest door de invoering van de wet DBA. Dat blijkt uit onderzoek dat de organisatie deed onder zo’n 1.182 zp’ers (zelfstandig professionals).

Ruim 32% van de zzp’ers verwacht dat hun opdracht bij hun huidige opdrachtgever wordt beëindigd nog voor het kabinet ook de ‘kwaadwillenden’ gaat handhaven. Bij de tweede meting van de wet DBA Opinitmonitor, dat half september 2016 werd uitgevoerd, zei zo’n 86% van de zzp’ers zich zorgen te maken over de handhaving. In februari 2017 is dit naar 79% gedaald. Slechts 18% ziet meer vertrouwen bij hun opdrachtgever om zzp’ers in te huren. 

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met ZP Zaken en onderzoekers van marktmonitor ZP Facts.

Lees het hele nieuwsbericht.   

Opdrachtgevers en zzp’ers willen alternatief voor wet DBA

Ook bleek uit onderzoek van ONL voor Ondernemers dat zowel ondernemers als opdrachtgevers zo snel mogelijk duidelijkheid willen omtrent de wet DBA. Grote onzekerheid en onduidelijkheid moet nog in maart 2017 worden weggenomen, vindt 42% van de ondervraagden

25% van de respondenten geeft aan dat zij uiterlijk mei 2017 meer duidelijkheid willen. Zzp’ers merken nog maar weinig van de opschorting van de handhaving van de wet: net als uit bovenstaand bericht blijkt, wordt een deel van hen niet – of moeilijk – ingehuurd. Opdrachtgevers huren vaak zzp’ers in via payroll- of detachering constructies.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 78% van de respondenten vindt dat een systeem van modelcontracten niet genoeg zekerheid biedt aan zowel opdrachtgevers als ondernemers. Een nieuwe oplossing voor de modelcontracten lijkt volgens hen dus het beste alternatief. Iets meer dan 8% vindt dat reparatie van de wet DBA een uitgangspunt moet zijn.

Lees het hele nieuwsbericht.

Blogs

ZZP Agenda