gasten online
Registreer en profiteer!
 

ICT-bedrijven vaak de fout in bij inhuren ZZP'ers

4 juli 2013

“Opdrachtgevers in de ICT-sector gaan slordig om met het inhuren van zelfstandigen. Vaak kloppen de papieren niet, zoals de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Bedrijven lopen kans op torenhoge boetes van de Belastingdienst.

“Opdrachtgevers in de ICT-sector gaan slordig om met het inhuren van zelfstandigen. Vaak kloppen de papieren niet, zoals de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Bedrijven lopen kans op torenhoge boetes van de Belastingdienst.

Nederland ICT is een structurele samenwerking aangegaan met ZZP-erkend, een platform dat in 2011 is opgezet door opdrachtgevers om ZZP’ers administratief en juridisch te controleren. Nog te vaak blijkt achteraf dat een ingehuurde ZZP’er een ongeldige VAR-verklaring (Verklaring Arbeidsrelatie) heeft, wat zowel de opdrachtgevers als de ZZP’er zelf financiële schade oplevert.

Er zijn volgens Nederland ICT nog altijd bedrijven die bij het inhuren van ZZP’ers de VAR-verklaring niet op orde hebben. “Opdrachtgevers weten A niet dat er verschillende soorten VAR-verklaringen zijn en B niet hoe zij dit moeten controleren”, legt interim-directeur Peter van Schelven van Nederland ICT uit.

100 procent boete

De problemen ontstaan wanneer de fiscus achteraf loonbelasting controleert bij een bedrijf. Volgens Van Schelven, die zelf een juridische achtergrond heeft, klopt “met regelmaat” de VAR-verklaring niet. “Er zijn vier soorten VAR-verklaringen, waarvan er twee de opdrachtgever beschermen en twee niet. Wat je veel ziet in de ICT-markt is dat een ZZP’er een VAR-ROW verklaring heeft, terwijl dit geen bescherming biedt voor de opdrachtgever, die zelf de juridische verantwoordelijkheid draagt.”

Daarbij ontvangen bedrijven in beginsel een boete van 100 procent bovenop de verplichte nog te betalen belasting. Opdrachtgevers zijn desondanks vaak onwetend of een afgegeven VAR-verklaring klopt of zijn bereid het risico te lopen wanneer de klus waar het om gaat om specifieke kwaliteiten vraagt die per direct nodig zijn.

20 controlepunten
Het platform ZZP-erkend controleert ZZP’ers op twintig punten. Daarbij is de ZZP’er zelf voor 100% eigenaar van zijn account. Hij uploadt en beheert zelf de benodigde gegevens. “Het platform houdt bij of documenten en certificaten kloppen en wanneer ze verlopen zijn. Wanneer deze opnieuw moeten worden toegevoegd of aangevuld krijgt de ZZP’er een automatische melding”, legt marketingdirecteur Jeroen Glas van ZZP-erkend uit.

De controle van ZZP-erkend zegt overigens inhoudelijk niets over een ZZP’er. De capaciteiten van de ingehuurde werknemers blijft de verantwoordelijkheid van werkgevers zelf.”

bron: webwereld.nl

Altijd zekerheid
Om altijd zekerheid te hebben dat de ingehuurde professionals niet achteraf worden gezien als werknemers is er de DUBV. De DUBV geeft de opdrachtgever de zekerheid dat de professional zelfstandig is en de professional de vrijheid om elke opdracht aan te kunnen nemen, ongeacht aard of duur.

Lees meer over de DUBV in onze kennisbank.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord