gasten online
Registreer en profiteer!
 

Huidige VAR geen probleem volgens zzp'ers, webmodule Weekers wel

21 maart 2013

Het voorstel van staatssecretaris Weekers om de huidige VAR te vervangen voor een webmodule waarbij voor iedere opdracht de arbeidsrelatie vastgesteld moet worden, valt in het verkeerde keelgat bij de zzp’er. 94,9% van de zzp’ers zegt exact te weten wat de huidige VAR inhoudt en waarvoor deze dient.

Het voorstel van staatssecretaris Weekers om de huidige VAR te vervangen voor een webmodule waarbij voor iedere opdracht de arbeidsrelatie vastgesteld moet worden, valt in het verkeerde keelgat bij de zzp’er. 94,9% van de zzp’ers zegt exact te weten wat de huidige VAR inhoudt en waarvoor deze dient.

Slechts 8,1% vindt de webmodule van Weekers een verbetering. Dit blijkt uit het themarapport “Too VAR or not to VAR” van structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer.

“Zzp’ers zijn wel op zoek naar een administratieve lastenverlichting, maar ze vinden de webmodule geen goede oplossing,” aldus Jeroen Sakkers, oprichter van Victor Mundi en initiatiefnemer van de ZZP Barometer. Een groot gedeelte van de zzp’ers vindt het afschaffen van de VAR (45,4%) of een juridische vrijwaringsverklaring voor de opdrachtgever (65,6%) een beter alternatief. De VAR – verklaring arbeidsrelatie – wordt door veel zzp’ers gebruikt om hun zelfstandigheid aan te tonen bij opdrachtgevers.

Met de webmodule legt het kabinet de verantwoordelijkheid bij het bepalen van de arbeidsrelatie meer bij de opdrachtgever. Dat vergroot volgens Weekers de rechtszekerheid van zzp’ers. Zzp’ers zelf denken daar anders over: zij vinden dat de verantwoordelijkheid voor een juiste VAR moet liggen bij de opdrachtnemer (34,7%), bij de opdrachtnemer en de Belastingdienst (13,2%) of bij de Belastingdienst (8,2%). 82,9% van de zzp’ers vindt het per opdracht vaststellen van de arbeidsrelatie (zeer) omslachtig en vindt dat dit niet in deze tijd past.

Zzp’ers zijn, behalve de gewenste administratieve lastenverlichting, vrij positief over de huidige VAR: 86,0% van de zzp’ers heeft de VAR eenmaal of meerdere malen aangevraagd, en 79,0% van hen is tevreden of vindt de huidige werkwijze prima. Slechts 3,9% is weleens een opdracht misgelopen door de verkeerde VAR en 11,7% heeft een keer problemen gehad om de juiste VAR te krijgen.

Het complete rapport kan je nalezen op www.zzpbarometer.nl.

Wil je ons helpen?
Het platform www.ikwordzzper.nl is mede initiatiefnemer van de ZZP Barometer. Wij zijn nog op zoek naar nieuwe respondenten voor onze monitor.

Je kunt je aanmelden via deze link. Jouw gegevens worden anoniem verwerkt. Samen maken we een verschil. Dus meld je aan en doe mee.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord