gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

CBS: zzp'ers lopen meeste risico op armoede

5 maart 2019

Van de werkenden in Nederland hebben zzp'ers de meeste kans op armoede. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De laatste cijfers komen uit 2017. Toen steeg het aantal zzp'ers met een laag inkomen van 8,1% naar 8,6%.

Meeste kans onder deeltijd zmp'ers

Dat betekent dat van alle werkenden de zzp'ers het risico op armoede het hoogste is. Hoe beperkter de werkweek, hoe groter het risico op (langdurige) armoede. Vooral zmp'ers (zelfstandigen met personeel) die in deeltijd , maximaal 24 uur per week, werken, lopen het risico op armoede. Bijna 3 op de 10 loopt het risico te maken te krijgen met armoede. Daarna volgen zzp'ers en werknemers in deeltijd (maximaal 24 uur per week) met 21,3% en 6,2%. Ook als je iets meer werkt dan 24 uur per week, loop je meer risico op armoede.

Stijging

Volgens het CBS is het risico op armoede als een alleenstaande netto minder dan € 1040 verdient of € 1960 voor een stel met kinderen. In 2013 waren er nog zo'n 250.000 werkenden met een laag inkomen. In 2017 was dit gedaald tot 188.000. Tussen 2013 en 2016 nam de armoede onder zzp'ers ook af, echter steeg deze weer in 2017. Bij fulltime werkenden is het risico aanzienlijk kleiner.

TIP Wil jij jouw netto inkomen berekenen? Gebruik dan onze netto inkomen calculator.

Terug naar overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord