• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

AWVN pleit voor verplichte AOV voor zzp'ers

Werkgeversorganisatie AWVN pleit voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden, inclusief zzp'ers. Dat blijkt uit een plan dat de organisatie deze week heeft gepresenteerd tijdens het jaarcongres.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat nog geen 20% van de zzp'ers in Nederland tegen arbeidsongeschiktheid is verzekerd. Een deel van hen zet zelf geld opzij.

Lagere premie

Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van AWVN blijkt ongeveer 30% van de zzp'ers niet de financiële middelen te hebben om arbeidsongeschiktheid op te vangen. Volgens AWVN zou een verplichte AOV er toe moeten leiden dat de premie uiteindelijk lager wordt, omdat alle werkenden mee betalen. Iedere werkende, zzp'er of werknemer, heeft dan recht op een basis AOV waarin iedereen toegelaten wordt.

Hoger uurtarief

De premie zou verwerkt moeten worden in het uurtarief van zzp'ers, waardoor zelfstandigen hun tarieven zouden moeten verhogen. De AWVN pleit dan ook voor een minimum uurtarief voor iedereen, zodat alle werkenden een voldoende inkomen hebben, zich kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en pensioen op kunnen bouwen.

 

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

augustus
20