• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

ACM verscherpt toezicht op energiecontracten voor zzp'ers

De waakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat scherper toezien op zakelijke contracten van energiemaatschappijen. Daarmee wil de organisatie vooral zzp'ers beschermen, die vaak worden misleid en verkeerde contracten voorgelegd krijgen. De ACM wil boetes en dwangsommen uitdelen aan energiemaatschappijen die zich niet aan de afspraken houden.

Dat meldt het AD vandaag. Volgens de ACM zouden zzp'ers net zo beschermd moeten worden als consumenten. Van veel zzp'ers worden de rechten geschonden. Zij moeten voldoen aan de voorwaarden van grootzakelijke contracten, terwijl ze eigenlijk als consumenten behandeld zouden moeten worden. Met name bij zzp'ers die vanuit huis werken is dit het geval.

Lagere boetes voor zzp'ers

Contracten van zzp'ers zouden schriftelijk moeten worden afgesloten en er zou een lagere boete moeten gelden bij vroegtijdig overstappen. Zzp'ers zouden ook een even lange bedenktijd moeten krijgen als particuliere klanten, vindt de ACM.

Zzp'er: zakelijk of particulier contract?

Veel energiemaatschappijen behandelen zzp'ers als elk andere onderneming. Zzp'ers krijgen dan grootzakelijke contracten, terwijl als zij vanuit huis werken eigenlijk consumenten zijn. Zij zouden dus ook andere contractvoorwaarden moeten krijgen. In contracten staat bijvoorbeeld vaak niets over boetes bij tussentijds overstappen. Als zzp'ers dan hun contract willen opzeggen, krijgen ze onverwacht te maken met hoge boetes. Volgens de ACM voldoet bijna geen enkel contract aan de richtlijnen die de organisatie stelt.

Niet transparant

De ACM kreeg al veel meldingen van zzp'ers die worden overspoeld met telefoontjes of bezoekjes van verkopers van energiemaatschappijen die niet transparant te werk gaan. Eerder meldde Metro ook al dat veel zzp'ers lastig worden gevallen door telefoontjes van energiecollectieven die contracten proberen te slijten.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

mei
23
mei
28