gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

ACM verscherpt toezicht op energiecontracten voor zzp'ers

11 februari 2019

De waakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat scherper toezien op zakelijke contracten van energiemaatschappijen. Daarmee wil de organisatie vooral zzp'ers beschermen, die vaak worden misleid en verkeerde contracten voorgelegd krijgen. De ACM wil boetes en dwangsommen uitdelen aan energiemaatschappijen die zich niet aan de afspraken houden.

Dat meldt het AD vandaag. Volgens de ACM zouden zzp'ers net zo beschermd moeten worden als consumenten. Van veel zzp'ers worden de rechten geschonden. Zij moeten voldoen aan de voorwaarden van grootzakelijke contracten, terwijl ze eigenlijk als consumenten behandeld zouden moeten worden. Met name bij zzp'ers die vanuit huis werken is dit het geval.

Lagere boetes voor zzp'ers

Contracten van zzp'ers zouden schriftelijk moeten worden afgesloten en er zou een lagere boete moeten gelden bij vroegtijdig overstappen. Zzp'ers zouden ook een even lange bedenktijd moeten krijgen als particuliere klanten, vindt de ACM.

Zzp'er: zakelijk of particulier contract?

Veel energiemaatschappijen behandelen zzp'ers als elk andere onderneming. Zzp'ers krijgen dan grootzakelijke contracten, terwijl als zij vanuit huis werken eigenlijk consumenten zijn. Zij zouden dus ook andere contractvoorwaarden moeten krijgen. In contracten staat bijvoorbeeld vaak niets over boetes bij tussentijds overstappen. Als zzp'ers dan hun contract willen opzeggen, krijgen ze onverwacht te maken met hoge boetes. Volgens de ACM voldoet bijna geen enkel contract aan de richtlijnen die de organisatie stelt.

Niet transparant

De ACM kreeg al veel meldingen van zzp'ers die worden overspoeld met telefoontjes of bezoekjes van verkopers van energiemaatschappijen die niet transparant te werk gaan. Eerder meldde Metro ook al dat veel zzp'ers lastig worden gevallen door telefoontjes van energiecollectieven die contracten proberen te slijten.

Terug naar overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord