gasten online
Registreer en profiteer!
 

Aantal zzp'ers in het 1e kwartaal van 2014 flink gedaald.

30 juni 2014

Voor het eerst in jaren is het aantal zzp’ers afgenomen, telde Nederland eind 2013 nog 794.000 zzp’ers, na het eerste kwartaal stond de teller op 791.000, een daling van 3.000 zzp’ers. De daling van het aantal zzp’ers is voor rekening van de vrouwelijke zelfstandigen.

Voor het eerst in jaren is het aantal zzp’ers afgenomen, telde Nederland eind 2013 nog 794.000 zzp’ers, na het eerste kwartaal stond de teller op 791.000, een daling van 3.000 zzp’ers. De daling van het aantal zzp’ers is voor rekening van de vrouwelijke zelfstandigen. Dit blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van het CBS.

‘17.000 vrouwen uitgeschreven’
De teller van het aantal vrouwelijke zzp’ers stond eind 2013 nog op 287.000. Eind eerste kwartaal 2014 telde Nederland er nog maar 280.000. “In werkelijkheid zijn er veel meer vrouwelijke zzp’ers uitgeschreven dan de 7.000. Per kwartaal starten namelijk ook ongeveer 10.000 dames een eigen onderneming. Per saldo zal het aantal uitschrijvingen rond de 17.000 moeten hebben gelegen” volgens Martijn Pennekamp, oprichter van starterplatform ikwordzzper.nl.

55+ in de plus
Het aantal 55+ zzp’ers is spectaculair gestegen tot 172.000. De afgelopen 4 jaar schommelde het aantal 55+ zzp’ers rond 160.000. Reden van de flinke stijging valt volgens Pennekamp terug te herleiden aan het aantal langdurig werkeloze 55plussers. “De afgelopen jaren zijn er flink wat ontslagen gevallen, van de ontslagen komen vooral 55plussers niet gemakkelijk aan een nieuwe baan. Verder speelt mee dat een  ww ook niet eindeloos is. Keuze is er vaak niet, het is of in de bijstand of toch maar aan de slag als zzp’er”.

Niveau omhoog
Opvallend is verder dat het gemiddelde niveau van een zzp’er flink is gestegen. Het aantal hoog opgeleide zzp’ers steeg met 4.000 terwijl het aantal middelbare en laag opgeleide zzp’ers met 6.000 daalde. Volgens Pennekamp houden hoger opgeleide zzp’ers het langer vol, “ze zijn vaak beter voorbereid van start gegaan en beter in staat om tegenvallers op te vangen”.

Klik hier voor het complete overzicht van de laatste CBS kengetallen, of bereken hier hoeveel zzp'ers er in jouw gemeente wonen.

Bron: CBS

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord