gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Zzp’er en internationale handel? Dit moet je weten over het nieuwe btw-id

18 december 2019

Als ondernemer wil je het liefst zo min mogelijk tijd besteden aan je administratie. En zo veel mogelijk aan je klanten. Toch is het zo nu en dan nodig je administratie te updaten. Zoals nu, met het nieuwe btw-identificatienummer.

Met het nieuwe btw-id is de privacy van ondernemers met een eenmanszaak beter beschermd. Door de veranderingen nu al voor te bereiden, zijn ondernemers klaar om vanaf 1 januari 2020 het nieuwe btw-id te gebruiken.

Nieuw btw-id voor zakelijke contacten

Het nieuwe btw-id is vanaf 1 januari 2020 geldig en bedoeld voor zakelijke contacten. Dat betekent dat ondernemers het nummer vanaf 1 januari 2020 moeten gebruiken op hun facturen en hun website. Maar zij moeten het nieuwe btw-id bijvoorbeeld ook doorgeven aan hun boekhouder en vaste leveranciers in binnen- en buitenland. Ook als je klanten hebt die aan selfbilling doen, en jou dus een factuur sturen, hebben zij je nieuwe btw-id nodig. En gebruik je administratiesoftware voor je boekhouding? Dan kan het zijn dat je daar ook je nieuwe btw-id moet vermelden.

Ondernemers die internationaal zakendoen

Je koopt of verkoopt goederen of diensten in het buitenland, gebruiken ook internationaal het btw-id vanaf 1 januari. Vanaf 1 januari 2020 is je onderneming namelijk in VIES te vinden onder het nieuwe btw-id. Om het makkelijk te maken heeft de Belastingdienst dit factsheet gemaakt:

  • Je levert aan andere EU-landen? Zorg dat je nieuwe btw-id vanaf 1 januari 2020 op facturen staat en gebruik je omzetbelastingnummer voor de opgaaf IPC.
  • Je koopt uit andere EU-landen? Geef je btw-id door aan EU-leveranciers. Zij moeten het nummer vanaf 1 januari 2020 gebruiken op facturen aan jou en bij de opgaaf IPC.
  • Je vraagt btw terug uit andere EU-landen? Je gebruikersnaam voor het VAT Refund Portal blijft na 1 januari 2020 hetzelfde.
  • Je importeert goederen? Gebruik je nieuwe btw-id vanaf 1 januari 2020 op douanedocumenten of vraag je douane-expediteur je nieuwe btw-id te gebruiken.

De factsheet ‘Btw-id: internationaal zakendoen’ is hier te downloaden.

Het huidige btw-nummer, dat we nu omzetbelastingnummer noemen, gebruiken ondernemers voortaan alleen voor contact met de Belastingdienst.

Ga voor meer informatie over het nieuwe btw-id naar: belastingdienst.nl/btw-id.

Terug naar overzicht

Marcel Pieters

Marcel Pieters is plaatsvervangend directeur MKB Belastingdienst. Uit hoofde van zijn functie is Marcel woordvoerder voor het btw-id project van de Belastingdienst.


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord